ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul zilei

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ce trebuie să respectați atunci când mergeți pe munte iarna? Sfaturi care vă pot salva viața

Publicat: marți, 21 Noiembrie 2023 , ora 14.50

În zona de munte putem spune cu certitudine ca a venit iarna.  Duminică seara, 4 turiști care coborau de la Negoiu, spre Șaua Podeanu, de pe partea sudică a Munților Făgăraș, s-au rătăcit din cauza viscolului puternic și a vizibilității zero, iar intervenția salvamontiștilor a durat mai bine de 8 ore.

A viscolit puternic în ultimele zile, iar la peste 2000 de metri, în special pe versanții nordici, stratul de zăpadă este deja consistent. Mai ales în zonele adăpostite, pe vâlcele, la baza stâncilor, acesta măsoară peste 50 de centimetri.

În preajma crestelor și muchiilor, în zonele mai înalte și accidentate, au început să se formeze depozite și mici cornișe. Aceste sunt, în special imediat după formare, foarte instabile. Temperaturile au fost scăzute, -10/-12*C.

La peste 2.200 de metri altitudine, câteva zone au la suprafață chiciură, un fenomen atipic pentru actualele condiții meteo. Suprafețele nu sunt foarte extinse, dar acest tip de zăpadă se stabilizează foarte greu și este persistent. Ninsoarea depusă peste acest strat poate să rămână instabilă o lungă perioadă de timp.

Ținând cont de temperaturile scăzute și de stratul proaspăt de zăpadă depus, vă sfătuim să vă informați despre starea vremii înainte de a porni la drum, să vă deplasați doar pe trasee montane marcate și să folosiți doar haine și echipament adecvate sezonului de iarnă!

Salvamont recomandă să aveți mereu în rucsac următoarele lucruri.

- o geacă împotriva vântului și un polar

- haine de schimb

- lanternă frontală și baterii de rezervă

- hartă + busolă

- briceag multifuncțional

- spray pe bază de piper

- baterie externă pentru telefon

- folie de supraviețuire

- provizii de hrană

- o sticlă de apă și un baton energizant

- aplicatia Apel 112 instalată pe telefon, aplicația dezvoltată de Serviciul de Telecomunicații Speciale- aplicatia SALVAMONT instalată pe telefon

Nucu JALEA