ACUM:
6.00
Agenda Zilei
Urmează:
7.00
Buletin de știri

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Conflict între sindicat și conducerea Ratbv

Publicat: miercuri, 22 Noiembrie 2023 , ora 18.28
Membrii Sindicatului Liber RATBV amenință cu declanșarea conflictului de muncă în instituție dacă la nivelul conducerii nu vor fi aprobate modificările propuse în contractul colectiv de muncă, de altfel conforme cu legislația în vigoare, spun aceștia.

Pentru analizarea situației, liderul sindical Ioan Zbârnea a solicitat Prefecturii Județului Brașov convocarea Comisiei de Dialog Social:

„Ne-am adunat astăzi la Prefectură pentru evitarea unui conflict de muncă, datorită nesemnării unui act adițional la contractul colectiv de muncă, care reglementează plata orelor de sindicat, având prins în contract Legea 62, actualizată în 367 / 2023. Directorul economic nu este de acord să semneze, având o explicație că trebuia cumva remodelată, din punctul dumnealui de vedere, noi fiind la acea ședință și stabilind unele lucruri. Dacă nu se va înregistra la ITM va degenera și vom demara un conflict de muncă”.


Cel arătat cu degetul de către sindicaliști, directorul economic al RATBV Ovidiu Bucurei, spune că sunt necesare multe clarificări de natură financiară:

„Punctul de vedere pe zona economică, pe baza drepturilor și obligațiilor pe care le are societatea, le consider foarte importante. Faptul că nu am semnat la acest moment acest act adițional este prin prisma faptului că lucrurile nu sunt clare, trebuie negociate, trebuie aduse la cunoștința tuturor factorilor implicați, inclusiv a Consiliului de administrație, iar neregulile de natură financiară din zona deja auditată ar trebui clarificate până la final”.


Directorul general al RATBV, Marian Geman, susține, însă, că totul se reduce la o problemă de comunicare:

„Lucrurile au fost percepute cumva diferit. Am încredere că se vor rezolva toate problemele, înainte de complicarea acestora. Conducerea societății are deschiderea de a găsi cele mai bune soluții pentru angajați. Concret, este vorba strict despre activitatea sindicală. Conform legii, societatea are obligația de a asigura activitatea sindicală pe ore de sindicat”.

Pentru aplanarea conflictului, părțile implicare au cerut sprijinul prefectului Cătălin Văsii, dar oficialul este de părere că problemele trebuie rezolvate tot în cadrul societății:

„Multe dintre aspectele aduse în discuție, atât de reprezentanții salariaților, cât și de cei ai conducerii executive RATBV, exced atribuțiilor comisiei de dialog social, fiind probleme interne ale societății în cauză. Modalitățile de rezolvare a acestora se pot identifica tot pe plan intern, în cadrul operatorului de transport public, printr-o nouă rundă de discuții și negocieri între partea sindicală și conducerea RATBv. De altfel, de aceeași părere a fost și președintele consiliului de administrație al societății, care a luat cuvântul în timpul ședinței”.
Camelia Vlad