ACUM:
21.00
Party Time by Dj Rux
Urmează:
23.00
Transilvania by night
Apoi:
0.00
Transilvania by night

Arhivă : Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Legea pentru înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale a fost adoptată în Camera Deputaților

Publicat: joi, 30 Noiembrie 2023 , ora 13.57
Legea pentru înființarea și funcționarea Punctelor Gastronomice Locale a fost adoptată ieri în Camera Deputaților, for decizional, și va ajunge la președintele Klaus Iohannis spre promulgare. 

Astfel, producătorii din mediul rural care vor să intre în rețeaua turismului gastronomic cu sigla „Cocoșul pe poartă” au de-acum o bază legală și norme clare de funcționare. Ideea punctelor gastronomice locale cu mâncare tradițională a pornit de la sportivul român Ivan Patzaichin, spune fondatorul Gastro Local, Dorian Lungu: „Povestea, pe scurt, a punctelor gastronice locale este undeva în urmă cu câțiva ani de zile, când regretatul Ivan Patzaichin a pus bazele, prin asociația pe care o crease în Delta Dunării, unor astfel de puncte, gastronomice locale și a făcut demersuri pentru ca cei care pregăteau masa și o serveau turiștilor făceau toată treaba asta la negru. Și atunci a inițiat treaba asta și s-a luptat pentru ea la Ministerul Agriculturii și a reușit să dezvolte acolo astfel de puncte gastronomice locale”.

Conceptul a fost preluat de comunitatea locală din Vama Buzăului, unde la ora actuală sunt deschise zeci de astfel de puncte gastro local. „Bineînțeles, fiind doar un ordin al ANSVSA-ului, ele funcționează în baza acestui ordin, dar sunt multe lucruri acolo care mai trebuie lămurite și atunci am venit cu niște propuneri, atât noi, cât și cei de la Mila 23, cât și cei de la Ministerul Agriculturii, iar cei de la Agenția Zonei Montane din România au preluat acest lucru și l-au dus cumva, cu toate informațiile pe care le-au avut de la ei, de la minister, de la specialiști, de la ANAF, bineînțeles, au fost consultări cu Ministerul Economiei, cu Ministerul Turismului și au ajuns la o formă de propunere de lege”, a adăugat Dorian Lungu. 

Așa cum este specificat în proiect, produsele alimentare din oferta Punctului Gastronomic Local sunt preparate din materii prime disponibile pe plan local, provenite în principal din gospodăriilor producătorilor.
Camelia VLAD