ACUM:
9.03
Weekend împreună
Urmează:
10.00
Buletin de știri

Știri din Brașov Înapoi

17 noi senzori de măsurare a aerului vor fi montați în oraș. Municiplitatea așteaptă și păreri de la brașoveni

Publicat: marți, 14 Septembrie 2021 , ora 15.13
foto: Primăria Brașov
foto: Primăria Brașov

17 noi senzori de monitorizare a calității aerului vor fi amplasați în oraș, pe lângă cei 12 existenți acum. Ținta municipalității, care desfășoară această investiție, este o imagine mai exactă a zonelor cele mai poluate și a tipurilor de poluatori. Ulterior, vrea să propună soluții de reducere a poluări adaptate fiecărei zone.

Într-o primă etapă, reprezentanții compartimentului de mediu din primărie împreună cu parteneri din societatea civilă au făcut o evaluare a zonelor în care au existat sesizări și a zonelor în care există riscul acestor depășiri a indicatorilor privind poluarea aerului. Ulterior s-a făcut și o evaluare a posibilităților tehnice pentru instalarea acestor senzori, astfel încât instalarea lor să se facă în cel mai scurt timp.

Alături de această analiză, Municipalitatea face apel și la sprijinul cetățenilor pentru a identifica zonele în care, cu prioritate, trebuie instalați acești senzori. În acest sens, primarul Allen Coliban a făcut un apel la brașoveni să se implice în identificarea acestor zone.

,,Un oraș cu un aer mai curat este unul dintre obiectivele mele din acest mandat, mai ales că poluarea ne afectează, din punct de vedere al sănătății, pe fiecare dintre noi. În acest caz, nu mai vorbim despre cum fiecare vede orașul peste 10 sau 20 de ani, vorbim de cât de sănătoși vom fi peste câțiva ani, noi și copiii noștri. Tocmai de aceea, o mare parte dintre măsurile pe care le-am luat sau le vom lua în perioada următoare vizează acest domeniu. Dar pentru a putea lua cele mai bune decizii, trebuie să vedem cu ce probleme ne confruntăm în fiecare zonă, care sunt cauzele acestei poluări, astfel încât să putem implementa măsurile adecvate. Am făcut o analiză la nivelul orașului și am identificat mai multe zone în care este necesară o monitorizare a calității aerului. Pentru început, pe lângă cele 12 sisteme de monitorizare a aerului pe care le avem, vom mai monta alte 17, astfel încât să acoperim zonele cu risc de poluare industrială, intersecțiile cu trafic, zonele în care au existat sesizării cu privire la calitatea aerului, dar și zone în care, în anumite perioade, există o încărcare foarte mare de trafic. Dar pentru a ne asigura că acoperim nevoile imediat legate de această monitorizare, facem un apel la voi, brașovenii să ne ajutați să identificăm zonele în care situația este gravă. În următoarea săptămână așteptăm să ne trimiteți propunerile voastre pentru amplasarea acestor senzori pe adresa de e-mail mediu@brasovcity.ro", a precizat primarul Allen Coliban.

Propunerile pot fi trimise până în 21 septembrie.

Radio România Brașov FM