ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

5 minute de muzică clasică, și în școli și la mall

Publicat: vineri, 16 Septembrie 2022 , ora 13.27
Sursa foto: SRR
Sursa foto: SRR

5 minute de muzică clasică, și în școli și la mall. Programul “Ascultă 5 minute de muzică clasică” revine, din 19 septembrie, în școlile din România, dar nu numai. Proiectul prin care Radio România Muzical dorește să apropie elevii de muzica clasică va ajunge, pentru toți iubitorii de muzică, și în hipermarketuri, mall-uri sau magazine de bricolaj.

Principiul proiectului este unul simplu: elevilor le sunt propuse spre audiție, în fiecare săptămână, două lucrări muzicale însoțite de explicații legate de compozitori și interpreți. Piesele pot fi accesate de profesori, prin coordonatorii județeni desemnați de inspectorii de specialitate din fiecare județ sau direct, online, pe site-ul proiectului www.romania-muzical.ro/5minute, acolo unde copiii au la dispoziție și un concurs în legătură cu informația furnizată în fiecare săptămână.

Pentru anul școlar 2022-2023, piesele săptămânii propun o incursiune cronologică în istoria muzicii culte, de la Ars nova la compozitorii moderni, astfel încât oricare copil participant să cunoască marile stiluri ale muzicii culte și cei mai importanți creatori.

De-a lungul anilor, proiectul a fost primit cu interes și de copiii, și de profesori.

Anul trecut, la acest program au participat peste 250.000 elevi din București și alte 34 județe din țară.

M-am bucurat pentru că am găsit un loc, în sfârșit, unde pot să-mi împart dorința de a asculta muzica clasică. Pentru că 5 minute de muzică clasică sunt esențiale pentru toată lumea, aș dori ca această campanie să vină în cât mai mulți ani. Mă gândeam că toată lumea are nevoie de muzică clasică pentru că ea te face să te înțelegi mai bine pe interior și să-i înțelegi pe restul fără să te gândești numai la tine și să fii egoist”.

„Îmi place foarte mult campania organizată de Radio România Muzical pentru că fiecare copil când ascultă, dacă vrea să asculte, o să se descopere pe el însuși”.

Pe de altă parte, programul se adresează și publicului larg, iar de 5 minute de muzică clasică vă veți putea bucura acum și în spații neconvenționale. Principalele lanțuri de hipermarketuri, mall-uri, magazine de bricolaj din România au aderat acestei idei și programează, în lunile octombrie și martie, zilnic, o lucrare din repertoriul cult, pusă la dispoziție de Radio România Muzical.

Astfel, din 1 octombrie, muzica clasică va putea fi ascultată, la ore de maximă audiență, în spațiile partenerilor.

“Ascultă 5 minute de muzică clasică” este un proiect inițiat și organizat de Cristina Comandașu, manager Radio România Muzical și se desfășoară în școlile din țară începând cu anul 2014, în baza unui protocol semnat cu Ministerul Educației.

Radio România Brașov FM