ACUM:
18.05
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Buletin de știri
Apoi:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Știri din Brașov Înapoi

A plecat, în Ursa Mare, și Betsy, artista de circ din SUA

Publicat: joi, 13 Ianuarie 2022 , ora 18.24
Sursa foto: AMP Libearty
Sursa foto: AMP Libearty

Peste un deceniu de libertate în paradisul ursuleților din Rezervația Libearty de la Zărnești,  asta a trăit Betsy, ursul brun venit tocmai din Statele Unite și care, astăzi, a completat constelația Ursa Mare. Avea 34 de ani de viață, însa primii 22 i-a trăit în capitivitatea. 

La început a fost artistă la circ. A ajuns cu vaporul în SUA împreună cu un circ ambulant. Când acesta și-a închis porțile, micuța ursoaică a ajuns să-și ducă zilele într-un spațiu mic, lângă un fast food, în Texas. A fost hrănită doar cu resturile rămase la acest restaurant, fapt care i-a distrus stomacul pentru totdeauna. 

În 2000, Huston SPCA a inițiat demersurile de salvare ale lui Betsy. A călătorit cu avionul până la Frankfurt și de acolo cu mașina până la Sanctuarul AMP Libearty. Au urmat ani de zile de tratament medical și regim alimentar și a avut parte de demnitate și dragostea necondiționată a celor care au grijă de urși.

S-a bucurat de mâncare sănătoasă, de bălăceală pe cinste, de compania prietenilor blănoși, dar cel mai important, s-a bucurat de libertate timp de 12 ani. 

Mă împac cu gândul că Betsy a trăit ultimii ani printre semenii ei. Urșii noștri, atât de greu încercați de soartă, au deschis porțile sanctuarului și pentru alți urși nenorociți ca și ei",  Cristina Lapis - președinte AMP.

Toți cei care vor vizita sanctuarul vor auzi povestea ursului circar adus tocmai din Statele Unite și astfel amintirea ei va dăinui peste ani. 

Drum lin în Ursa Mare, blândă Betsy! 


Bianca Bucă