ACUM:
6.00
Bună dimineața Transilvania

Știri din Brașov Înapoi

Ambiția municiplității brașovene: orașul să fie capitală verde. Una dintre inițitive: Forumul Orașelor Verzi, din septembrie

Publicat: joi, 29 Aprilie 2021 , ora 18.18
Sursa foto arhivă
Sursa foto arhivă

Brașov, capitala verde a României și centrul european al dezbaterilor de mediu. Asta își propune municipalitatea brașoveană, pentru toamnă.

Între 6 și 12 septembrie, va fi organizat Forumul Orașelor Verzi, a anunțat, azi, primarul municipiului Brașov, Allen Coliban. Un eveniment ce va presupune conferințe pe teme de mediu, la care vor fi invitați, dar și alte acțiuni. De exemplu, închiderea temporară a unor străzi, astfel încât acestea să fie doar pentru pietoni și bicicliști.

“Vrem să facem din Brașov Capitala Verde a României, iar acest eveniment, Forumul Orașelor Verzi, care se va desfășura la Brașov între 6 și 12 septembrie anul acesta, este un pas în această direcție. Vrem să aducem la Brașov speakeri invitați, traineri importanți,  care să participe la o conferință internațională pe probleme de sustenabilitate, pe probleme de mediu aplicate mediului urban. Sunt o pleiadă de activități propuse, de la a închide temporar anumite zone din Brașov și a le transforma în zone pietonale sau destinate bicicliștilor, astfel încât să putem testa și să putem să vedem cum ar putea arăta orașul dacă am aplica astfel de măsuri pe termen lung, ateliere de test din perspectiva transformării și regenerării urbane, ateliere de test din perspectiva reciclării - și ne propunem să avem inclusiv Ziua porților deschise, astfel încât orice oraș brașovean să înțeleagă ce se întâmplă cu deșeurile pe care le aruncă la ghenă”, a spus primarul municipiului Brașov, Allen Coliban.

Ce străzi vor fi închise pentru o perioadă urmează a fi anunțat ulterior. În plus, municipalitatea vrea și să finanțeze, în acea perioadă, ONG-uri de mediu, care vin cu proiecte sau activitpți de informare, educare și conștientizare asupra mediului înconjurător.

“În acest scop avem o linie de finanțare prinsă în bugetul local, în dezbatere publică am lansat un ghid pentru proiectele finanțabile, ghid care va fi până în 21 mai în această dezbatere publică, pe site-ul primăriei”, a adăugat Allen Coliban.

Propunerea Ghidului de finanțare nerambursabilă pentru proiectele sociale poate fi accesată pe portalul Primăriei Brașov, www.brasovcity.ro, secțiunea Consiliul Local, proiecte de hotărâre- dezbatere publică. Propuneri pot fi făcute până în 21 mai.

Forma finală a ghidului de finanțare va fi lansată în 5 iunie, de Ziua Mondială a Mediului. Valoarea totală a bugetului dedicat finanțărilor nerambursabile este de 100.000 de lei, iar valoarea nerambursabilă maximă este 20.000 de lei/proiect.

Adina Chirvasă