ACUM:
7.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din actualitate Înapoi

Anual, câte cinci români care au nevoie de transplant pulmonar vor putea face operația în Italia

Publicat: miercuri, 31 Martie 2021 , ora 16.42
Sursa foto arhiva romania-actualitati.ro
Sursa foto arhiva romania-actualitati.ro

În fiecare an, câte cinci români care au nevoie de transplant pulmonar vor putea să facă operația în Italia. Un acord în acest sens a fost semnat de autoritățile din cele două state, informează Radio România Actualități.

Potrivit ministrului sănătății, Vlad Voiculescu, acest tip de intervenție se făcea în țara noastră doar la Spitalul Sfânta Maria din capitală, dar acesta nu mai are acreditare și nici nu a fost cerută alta:


“Prin acest acord oferim posibilitatea de a face acest transplant în clinici de specialitate din Italia. Vorbim despre zece centre de transplant. Sunt cei câțiva pacienți aflați pe lista de așteptare în România și ceilalți, care cu siguranță încă nu au ajuns dintr-un motiv sau altul pe lista de așteptare. Ne așteptăm să fie mai mulți pacienți care să aibă nevoie de transplant pulmonar. Vor putea să intre pe o listă de așteptare alături de cetățenii italieni. Avem, de asemenea, discuții avansate cu un centru de transplant din Franța pentru a primi pacienți români. De asemenea, pentru a trimite și pentru a primi echipe de medici specialiști pentru pregătirea centrului de transplant sau pentru pregătirea unor centre de transplant pulmonar aici în România”, a spus ministrul S
ănătății.


Președintele Agenției Naționale de Transplant, Radu Zamfir, a precizat că accesul pacienților la centrele de transplant din Italia este înlesnit și de oferirea unui organ din România, după cum prevedea acordul.


În prezent, pe lista de așteptare se află șase persoane care au nevoie de transplant pulmonar.

Radio România Actualități