ACUM:
7.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din actualitate Înapoi

Asociația Prietenii Berzelor, amendată cu 10.000 de lei după ce a transportat doi pui de urs la Sanctuarul Libearty. Transportul nu s-a făcut cu respectarea prevederilor legale, spune Ministerul Mediului

Publicat: sâmbătă, 3 Aprilie 2021 , ora 17.10
Sursa foto Facebook / Prietenii Berzelor
Sursa foto Facebook / Prietenii Berzelor

Asociația din Sibiu care a adus 2 pui de urs, zilele trecute, la Sanctuarul Libearty din Zărnești, a fost amendată, ieri, de Garda de Mediu din Sibiu, cu 10.000 de lei.


Pe pagina de socializare Prietenii Berzelor, reprezentanții Asociației au precizat următoarele:


Ajunși la puii de urs am constatat că viața lor era pusă în pericol din cauza stării de deshidratare avansată și a diareii severe. Am plecat de urgență spre Cristian cu puii de urs. Pe drumul de întoarcere am contactat telefonic reprezentanți ai diferitelor instituții din Sibiu în încercarea de a găsi o soluție legală pentru situația în care ne aflam. Pentru că starea ursuleților se degrada tot mai tare și pentru că nouă ni se pare normal să luptăm în primul rând pentru viață am hotărât să plecăm de urgență cu ursuleții spre Zărnești pentru a primi cât mai repede ajutor din partea celor specializați. Odată ajunși cu puii de urs la Zărnești aceștia au fost preluați de către reprezentanții asociației Milioane de Prietenii și evaluați medical de către medicul colaborator al acestora. Pe perioada evaluării medicale a ursuleților telefonul a rămas la încărcat în mașină. În momentul plecării de la Zărnești am constat că aveam o listă lungă de apeluri nepreluate de la reprezentanții diferitelor instituții din Sibiu. Le-am comunicat acestora că puii de urs sunt în siguranță în sanctuarul de urși din Zărnești”.


Tot pe Facebook, reprezentanții Ministerului Mediului spun că, deși inițiativa Asociației a fost luată cu cele mai bune intenții, modul în care cei doi pui de urs au fost transportați nu s-a făcut conform prevederilor legale:


“Deși au constatat că starea de sănătate a puilor de urs este una precară, deși activează încă din anul 2007 în domeniul protecției animalelor, reprezentanții asociației Prietenii Berzelor au decis să ignore prevederile legale (notificarea imediată a Gărzii de Mediu prin dispeceratul 112) și să transporte cele două exemplare cu un autoturism personal de la Sibiu la Zărnești, județul Brașov, pe o distanță de peste 150 km, fără supravegherea unui medic veterinar, pentru a le preda Asociației Milioane de Prieteni, care administrează sanctuarul de urși AMP Libearty - Bear Sanctuary. Reprezentanții Asociației Milioane de Prieteni au fost și cei care, în jurul orei 17:00, au anunțat autoritățile despre speța în cauză, informând că urmează să primească cei doi pui de urs. Imediat după primirea informării, comisarii Gărzii de Mediu au încercat, timp de aproape 4 ore, să ia legătura cu reprezentanții asociației Prietenii Berzelor însă nici mesajele nici repetatele apeluri nu au avut succes. Abia în jurul orei 21:00 s-a stabilit legătura cu aceștia, după ce puii de urs fuseseră deja predați la Libearty.


Unde au greșit reprezentanții asociației Prietenii Berzelor?


1. Au omis să notifice imediat Garda de Mediu (prin sistemul unic 112) despre deținerea puilor de urs, încălcând astfel prevederile HG 323/2010 (contravenție pentru care au fost deja sancționați cu amendă de 10.000 de lei, cu posibilitatea plății a jumătate din minim în termen de 15 zile, respectiv 2.500 lei);


2. Nu au apelat imediat la expertiza unui medic veterinar, care ar fi trebuit să analizeze starea de sănătate a exemplarelor (asta deși, fiind o organizație de protecția animalelor, asociația Prietenii Berzelor dispune de serviciile unui veterinar);


3. Au transportat în mod ilegal cei doi pui de urs pe o distanță de 150 de km, în condiții improprii și fără supravegherea unui medic veterinar, de la Cristian la Zărnești (fapta constituie infracțiune și este în cercetare la Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu);


4. Au ignorat în mod repetat apelurile și mesajele comisarilor GNM;


5. Au luat de unii singuri decizia GREȘITĂ de a preda puii de urs Sanctuarului Libearty. Deși este cel mai cunoscut din țară, Sanctuarul Libearty este destinat exclusiv exemplarelor mature de urși care, din varii motive, nu mai pot fi reabilitați. În acest centru, urșii cu probleme de sănătate sau comportamentale își pot trăi viața în condiții bune, evitând interacțiunea cu omul sau cu alte exemplare. În cazul puilor de urs însă, prima opțiune este întotdeauna un centru de reabilitare special pentru exemplare juvenile, în vederea reintroducerii lor în mediul natural. Ori, Sanctuarul Libearty nu oferă acest tip de serviciu specializat, urșii de aici trăind în captivitate pentru tot restul vieții. Specialiștii analizează în prezent posibilitatea relocării puilor într-un astfel de centru de reabilitare, atunci când starea lor de sănătate o va permite”, se arată în comunicatul Ministerului Mediului.


Reamintim că doi pui de urs au ajuns pe 30 martie la Sanctuarul Libearty din Zărnești, după ce au fost descoperiți de un gospodar din Biertan, în apropierea casei sale. După ce a văzut că ursoaica nu mai vine, omul a dus ursuleții în grădina sa. De aici, puii au fost preluați de Asociația Prietenii Berzelor care a transportat cele două femele la sanctuar. Ajunși la Brașov, ursuleții au primit hrană, vitamine și au fost vaccinați, după ce veterinarul le-a verificat starea de sănătate, a precizat vicepreședintele Asociației Milioane de Prieteni, Paula Ciotloș.

Radio România Brașov FM