ACUM:
18.00
Buletin de știri
Urmează:
18.05
Sens unic (continuare)
Apoi:
19.00
Buletin de știri

Știri din Brașov Înapoi

BRAȘOV. Biletul unic de vizitare a muzeelor are mare succes

Publicat: vineri, 14 Ianuarie 2022 , ora 19.05
foto: Radio România Brașov FM
foto: Radio România Brașov FM

Programul „Bilet unic de vizitare pentru muzee” în județul Brașov are mare succes, spun muzeografii brașoveni. Imediat cum s-a anunțat această facilitate, în luna decembrie, sute de turiști și-au achiziționat biletele cu prețuri modice, pentru a vizita 9 instituții muzeale din județ.  

„Spre bucuria noastră, programul funcționează foarte bine. Am avut o reacție imediată! Am vândut bilete chiar a doua zi după ce a fost anunțat programul, iar în perioada sărbătorilor, am avut spre 100 de vizitatori. De asemenea, au ajuns și la Casa Ștefan Baciu, care nu se află chiar în top 3 obiective turistice vizitate în Brașov. Deci, o surpriză plăcută și acolo (...) A mai existat o inițiativă similară, în urmă cu câțiva ani, dar atunci s-au vândut două bilete într-un an. De această dată, am avut câteva sute de turiști la scurt timp după lansare. Mă aștept ca acest bilet unic să aibă și mai mult succes în perioada care urmează, după ce se va mai domoli pandemia (...) Biletul este atractiv pentru copii. Nu este puțin lucru să poți vizita mai multe muzee cu doar 5 lei”, a spus directorul Muzeului Casa Mureșenilor, Valer Rus.

Și reprezentanta Muzeului de Etnografie Brașov, Bogdana Balmuș, consideră că „biletul unic” este un succes.

„Introducerea biletului unic este o acțiune benefică, a mărit numărul vizitatorilor și în cadrul muzeului nostru. Chiar din prima zi, după ce aceste bilete au devenit operaționale, au venit mulți vizitatori la Muzeul Civilizației Urbane și la Muzeul de Etnografie Brașov. Considerăm că programul își atinge scopul”, a precizat Bogdana Balmuș.

Reamintim că prețul biletului unic, cu valabilitate 15 zile, este de 25 de lei pentru adulți, 20 de lei pentru pensionari, 5 lei pentru copii și 50 de lei pentru pachetul destinat unei familii formate din doi adulți și doi copii. Deocamdată, pot fi vizitate, deocamdată, 9 muzee aflate în administrarea Consiliului Județean Brașov. La acestea vor fi adăugate în curând și altele independente, precum Prima Școală Românească și Biserica Neagră.

Vicepreședintele Consililui Județean Brașov, Szenner Zoltan, spune că și-ar dori ca și mai mulți copii, elevi, să frecventeze sălie de muzeu.

„Mă aștept ca, în perioada următoare, programul să fie accesat și mai mult de școlari. De aceea am stabilit costul biletului unic de 5 lei, să fie cât mai accesibil celor mici. Chiar dacă acum suntem într-o situație pandemică, cu restricții, la un moment dat se va încheia această perioadă neplăcută, iar noi trebuie să gândim pe termen lung. Ne așteptăm ca la muzeu să vină grupuri organizate de elevi, pentru vizitare, dar și pentru învățare. Se vor putea ține cursuri tematice în sălile de muzeu”, a completat Szenner.

Administrația județeană intenționează să extindă programul în așa fel încât să permită accesul publicului și la alte obiective turistice din municipiul Brașov, printre care Parcul Zoo.

***

Unitățile muzeale care se pot putea vizita cu acest bilet unic sunt:

- Muzeul de Artă Brașov (B-dul Eroilor Nr.21),

- Muzeul de Etnografie Brașov (B-dul Eroilor, Nr.21 A).

Sunt incluse și secțiile:

• Secția Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului (Piața Sfatului Nr.15),

• Secția Muzeul Etnografic Săcele (B-dul Brașovului Nr.153, Săcele),

• Secția Muzeul Etnografic „Gheorghe Cernea” Rupea (Str. Republicii Nr.191, Rupea)

- Muzeul Județean de Istorie Brașov, inclusiv:

• Casa Sfatului (Piața Sfatului, nr. 30)

• Secția Bastionul Țesătorilor, cu sediul în municipiul Brașov (Str. G. Coșbuc nr.9),

- Muzeul Casa Mureșenilor Brașov (Piața Sfatului Nr.25), inclus:

• Casa Memorială ”Stefan Baciu” (Str. Dr. Ghe. Baiulescu Nr.9)

foto: Radio România Brașov FM

Camelia Vlad