ACUM:
7.15
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Clarificări de la CCI cu privire la programul part-time

Publicat: miercuri, 3 August 2022 , ora 15.09
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

De la 1 august, pentru orice persoană care muncește, angajatorul va trebui să plătească impozit cel puțin egal cu impozitul plătit în cazul unui angajat care primește salariul minim pe economie.

Directorul executiv al Camerei de Comerț și Industrie Brașov, Cosmin Roșia, a explicat ce au de făcut angajatorii care au salariați ce muncesc mai puțin de 8 ore:

“persoane care au o normă de lucru sub 8 ore, care generează impozite mai mici decât o normă de lucru de 8 ore la salariu minim pe economie - spre exemplu, cineva care lucrează 2-3 ore și are un salariu de 1.500 de lei pentru aceste ore lucrate, va trebui să plătească o cotă minimă de impozitare de 1.083 de lei care reprezintă impozitarea unui salariu minim pe economie”.

Problemele apar atunci când angajatul are mai multe locuri de muncă.

“Dacă, spre exemplu, avem un contract pe 2 ore, iar acel angajat fie are alte contracte de muncă, fie remunerația pe acele 2 ore sau pe acel contract part-time depășește impozitul de 1.083 de lei pe lună, acest lucru este în regulă și impozitările care au fost în vigoare până la 1 august rămân în aceste cazuri. De asemenea, dacă, de exemplu, un angajator are un contract pe o oră sau pe 2 ore pe lună cu o persoană, pentru a plăti corect impozitele trebuie să îi solicite acelei persoane o adeverință de la celelalte locuri de muncă, dacă este cazul, pentru a stabili corect nivelul de impozitare”, a adăugat Cosmin Roșia.

De la aceste prevederi există și câteva excepții, cum este cazul tinerilor sub 26 de ani sau al persoanelor cu dizabilități, precum și al altor categorii prevăzute în legi speciale.

Sursa foto: Radio România Brașov FM

Sorin Țîrcă