ACUM:
10.00
De 10 ori România
Urmează:
11.00
Buletin de știri
Apoi:
11.03
Pulsul zilei

Știri din actualitate Înapoi

Consumatorii din Râșnov, expuși riscurilor de sănătate din cauza poluării apei potabile

Publicat: vineri, 19 Noiembrie 2021 , ora 12.57
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Unii membri ai Consiliului Local Râșnov atrag atenția că, în oraș, dezinfecția apei cu clor nu se efectuează corespunzător de cel puțin 9 ani, informează Radio România Tg. Mureș.


Consilierul local Horia Motrescu acuză DSP Brașov că buletinele de analiză, care sunt disponibile doar pe contul operatorului Goscom Râșnov, indică bacterii în rezervoare:


"86 la sută din teste certifică faptul că la Râșnov de ani de zile această problemă a dezinfecției apei este ignorată. Solicităm în primul rând angajarea unui specialist la operatorul local de apă-canal care să se priceapă la apă și la tratarea acesteia. Și mai solicităm transparență, pentru că legea spune că aceste informații despre calitatea apei trebuie să fie puse la dispoziția publicului. E o hotărâre de Guvern care menționează că lipsa dezinfectantului la ultimul consumator este o contravenție. Dacă DSP ar fi sancționat de fiecare dată aceste neconformități, poate că autoritatea publică locală ar fi luat măsuri mult mai devreme", a spus Horia Motrescu.


Directorul Direcției de Sănătate Publică Brașov, Claudia Bularca, a admis că au existat probleme cu privire la calitatea apei potabile din orașul Râșnov.


Reprezentantul DSP nu a făcut referire la rezultatele controalelor și nici la eventualele sancțiuni date de instituție înainte de august 2020, și a menționat doar testele făcute după montarea noii stații de clorinare:


"Controalele au fost făcute și înainte, dar și după ce s-a pus în funcțiune stația de clorinare. S-au prelevat probe din 10 surse și a ieșit apa neconformă, nu era suficient clor. Am dispus clorinarea apei, dar în acest moment Râșnovul trebuie să vadă ce ce întâmplă cu stația de clorinare nouă pe care au pus-o în funcțiune și probabil au fost anumite probleme, acuma urmează ca cel care a proiectat acea stație, să vadă ce se întâmplă pe partea tehnică. În urma punerii în funcțiune, apa nu era conformă pentru că nu îndeplinea toate criteriile", a precizat Claudia Bularca.


O nouă stație de clorinare a apei a fost cumpărată în decembrie 2020 și, chiar și după punerea ei în funcțiune, continuă să existe probleme de calitate a apei.


Potrivit primarului Râșnovului, Liviu Butnariu, acestea sunt legate de reglajele punerii sale în funcțiune. El susține însă că analizele substanțelor din apă care intră în stația de clorinare sunt conforme, dar o cauză a mirosurilor din apă e legată de instalațiile interioare ale imobilelor din localitate:


"În urma sesizării cetățenilor că apa miroase, am oprit stația de clorinare, am revenit la clorinarea veche, manuală, iar cu constructorul și cu furnizorul stației de clorinare am hotărât să se ducă apometrul la verificat, fiindcă apometrul dă impuls stației pentru dozajul de clor și de a se achiziționa un alt apometru. S-au făcut analize la substanțele care intră în stația de clorinare pentru dezinfectarea apei. Ele sunt conforme și acum așteptăm să putem monta în cel mai scurt timp apometrul și să facem alte probe", a declarat primarul Râșnovului.


Noua stație de clorinare a orașului Râșnov a fost achiziționată din fonduri guvernamentale în cadrul PNDR1 și încă nu a fost predată operatorului de apă, lucrarea urmând a fi recepționată la finele acestui an.


Sursa articol: www.radiomures.ro

Valeriu Russu