ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Știri din Brașov Înapoi

Cum va arăta Brașovul anului 2040? Vom încărca mașina la bateria casei și invers?

Publicat: joi, 30 Martie 2023 , ora 18.42
Sursa foto: Facebook / CPNT Brasov
Sursa foto: Facebook / CPNT Brasov

Cum arată orașul viitorului și în special Brașovul este pe scurt tema conferinței Future Summit Brașov.

Evenimentul pune în discuție tendințele viitorului, partea de tehnologie și sustenabilitate în România.

"Astăzi, la Future Summit, discutăm despre Brașovul anului 2040, care pare foarte departe în timp, dar e foarte aproape, de fapt. Cum arată și ce am descoperit în conversațiile de astăzi? Este mult mai mult despre educație și despre cum transformăm educația nu doar în educație de hard skills, care să ne ajute muncim mai bine, ci mai degrabă cum ne adaptăm mai bine. Doar e nevoie de mai multe abilități antreprenoriale, pentru lumea e într-o viteză mult mai mare, competitivitatea la nivel global e mult mai mare, așa ce putem facem e vedem și noi cum putem dezvoltăm soluții locale în Brașov, în București, în toată țara. Nu doar lucrăm pentru diverse companii, ci construim companiile noastre", a declarat unul dintre organizatori, Ciprian Stănescu.

În acest context, este nevoie și de oameni care să fie pregătiți pentru tehnologiile viitorului și să fie prezenți în soluțiile privind schimbările climatice. Tendința este de orientare spre soluțiile prietenoase cu mediul, la toate nivelurile.

"Orașul viitorului cred este, în primul rând, mult mai mult concentrat pe viața circulară a individului. Înseamnă atunci când vom electrifica sectoarele importante din economie, sectorul de transport și sectorul de încălzire a clădirilor, ne putem imagina chiar un viitor în care putem încărcăm casa de la bateria mașinii și mașina de la bateria casei și ambele conectate la gridu electric. De asemenea, poate în 2050, odată ce va fi atins obiectivul de neutralitate climatică, ne putem imagina chiar o viață cu amprentă de zero emisii de carbon. De exemplu, putem vedea un bebeluș născut într-un spital construit cu materiale de construcții cu zero carbon, ciment reciclat ce folosește un sistem de încălzire care nu arde gaz", a specificat specialistul în schimbări climatice, Suzana Carp.

Municipalitatea brașoveană și-a asumat mai multe ținte pentru Brașovul viitorului.

"Brașovul și-a propus devină capitala verde a României și face toate eforturile în acest sens. Fie vorbim de energie regenerabilă, avem acum o investiție în parcul fotovoltaic care ne va produce 90% din energie. Tocmai s-a semnat contractul de finanțare pentru 27 de unități de învățământ care aibă panouri solare și care poată produce energie", a menționat viceprimarul municipiului Brașov, Flavia Boghiu.

Anul acesta, Future Summit 2023 include și alte șapte orașe din țară și străinătate, respectiv Timișoara, Constanța, București, Iași, Atena, Sofia și Belgrad.

Sursa foto: Facebook / CPNT Brasov

Adina Chirvasă