ACUM:
0.00
Transilvania by night

Știri din actualitate Înapoi

Discuții între premier și reprezentanții sindicatelor din învățământ, vineri

Publicat: miercuri, 19 Ianuarie 2022 , ora 19.09
Sursa foto: arhivă / RADOR
Sursa foto: arhivă / RADOR

Premierul Nicolae Ciucă se va întâlni vineri, la ora 11.00, cu reprezentanții sindicatelor din învățământ, informează AGERPRES.

Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, care a adăugat că ministerul este în legătură permanentă cu sindicatele din învățământ și își asumă „un dialog transparent și deschis cu acestea în vederea adoptării unor măsuri adecvate cu privire la salarizarea personalului din sistem”.

Sorin Cîmpeanu a menționat că revendicările cadrelor didactice sunt pe deplin justificate:

“Recunoaștem și susținem dreptul cadrelor didactice la o salarizare motivantă, având în vedere atât importanța educației, cât și starea actuală a sistemului de învățământ, inclusiv din perspectiva salarizării, mai ales atunci când există prevederi legale în vigoare care dispun creșteri salariale, ce nu au putut fi acordate până acum din cauza lipsei resurselor. Să nu uităm, însă, faptul că, în pofida constrângerilor impuse de obligația respectării deficitului bugetar asumat ca țară, în anul 2022 au fost alocate creșteri salariale de 4% în educație, ajungându-se la un total de 20% din creșterile salariale (în valoare de 32%) prevăzute de Legea 153/2017. În consecință, rămâne restantă obligația de creștere a salariilor în învățământ cu 12%”.

Potrivit lui Sorin Cîmpeanu, bugetul Ministerului Educației destinat cheltuielilor de personal a crescut cu peste 1,1 miliarde lei, în raport cu anul 2021. De asemenea, costul standard/elev destinat cheltuielilor salariale a crescut anul acesta la 6.386 lei/elev, mai mult cu 4,5%, iar costul standard/elev destinat cheltuielilor materiale a crescut, în medie, cu 13,17 %.

Sunt convins că la momentul rectificării bugetare, în condițiile creșterii încasărilor la bugetul de stat, se vor identifica soluții de acoperire a obligațiilor asumate”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Reamintim că astăzi profesorii au fost grevă de avertisment. Și la Brașov, între orele 11 și 13, dascălii au intrat la clasă, însă nu au predat nicio lecție și nici nu i-au evaluat pe elevi.


Radio România Brașov FM