ACUM:
17.10
Sens unic (continuare)
Urmează:
18.00
Buletin de știri
Apoi:
18.05
Sens unic (continuare)

Știri din sport Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

În weekend, la Brașov, a III-a ediție a Cupei "Veraflor" la handbal și baschet în scaun rulant

Publicat: vineri, 15 Septembrie 2023 , ora 14.12
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM

În perioada16-17 septembrie, la Sala Sporturilor din Brașov, va avea loc a treia ediție a cupei "Veraflor" la handbal și baschet în scaun rulant.

Brașovenii sunt invitați la acest eveniment sportiv pentru a-i susține pe jucătorii din România și străinătate pentru care renunțarea nu este o opțiune și care ne arată că oricine, indiferent de dizabilitate, poate rămâne în mișcare.

La start, anul acesta, sunt 5 echipe din România și una din Ucraina iar la final, competiția se va transforma și într-un criteriu de selecție pentru echipa națională a României.

"Vrem să folosim acest moment ca să facem o selecție pentru lotul național care va participa și va reprezenta România anul viitor la Campionate Europene și Mondiale de handbal în scaun rulant, la care ne dorim și sperăm să participăm. Anul trecut am fost la Campionat European și Mondial în Portugalia, de unde echipa României s-a întors pe locul șapte mondial", a declarat antrenorul Lucian Cazacu.

Pe lângă latura competitivă, pentru mulți dintre participanți sportul, chiar și în scaun cu rotile a însemnat a doua șansă la viață. Pentru Alin Huțanu, la 35 de ani, acesta este al treilea an pe parchet alături de prietenii săi după ce, nu cu mult timp în urmă, își petrecea viața doar în pat:

"Pentru mine, a fost momentul de declic pentru că am văzut că există oameni ca mine, în aceeași situație ca și mine, care se mișcă, care vor să se autodepășească, care vor să facă și în momentul acela a fost OK. Este timpul ca eu să încep, să fac ceva pentru mine. Atunci am cochetat cu ideea de sport. Am ajuns în scaun rulant din cauza unei boli autoimune. Am fost până la 27 de ani pe picioarele mele și, deodată, mi s-a tăiat craca de sub picioare, cum s-ar spune, și mi-a fost foarte greu să mă adaptez".

Asociația Club Sportiv Handbal Veraflor, organizatorul competiției, este un club sportiv recunoscut la nivel național, care promovează sportul și performanța în rândul tinerilor și al persoanelor cu nevoi speciale.

Despre importanța sportului în viața persoanelor cu dizabilități ne-a vorbit și Sorin Pară:

"Pentru noi, cei utilizatori de scaun rulant, și după traumatisme sau diferit accidente, avem nevoie de kinoterapie, iar sportul este trecut ca și kinetetropie, teoretic și practic, și în lege. Ne ajută foarte mult la dezvoltare personală, dezvoltare psihică, fizică. Este foarte important acest eveniment pentru reintegrarea în societate a persoanelor cu dizabilități, pentru a vedea că și acestea pot face".

Scopul competiției este să atragă cât mai mulți participanți din rândul persoanelor cu dizabilități către activitățile sportive, pentru o viață activă și sănătoasă, dar și cât mai mulți spectatori, care să încurajeze și să susțină acest tip de evenimente.

Competiția începe în acest weekend, în fiecare zi, de la ora 8.00, în Sala Sporturilor din Brașov.

Adrian Susanu