ACUM:
6.00
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Lansare de carte, la Brașov: „Arta grafică a cărților românești vechi tipărite la Brașov (1805-1827)”

Publicat: miercuri, 9 Iunie 2021 , ora 14.56
Sursa foto: Biblioteca Județeană Brașov
Sursa foto: Biblioteca Județeană Brașov

„Arta grafică a cărților românești vechi tipărite la Brașov (1805-1827)” este volumul de Anca Elisabeta Tatay și Cornel Tatai-Baltă care va fi lansat la Brașov vineri, 11 iunie.


Despre carte: La începutul secolului al XIX-lea în grafica de carte românească se remarcă trei centre: Blajul, Sibiul și Brașovul, fapt remarcat de marele istoric de artă George Oprescu. Brașovul a avut întotdeauna relații cu întreg spațiul românesc și european, fapt reflectat și în volumul ce urmează să fie lansat. Grafica brașoveană cultivă xilogravura, dar și gravura în metal, tehnică puțin uzitată de români în acea perioadă. Sunt abordate teme religioase, întâlnite și în alte centre tipografice românești, dar și insolite, precum cele din cartea Ușa Pocăinței (1812) sau teme laice. Autorii tratează grafica de Brașov ținând cont de cronologia cărților, făcând comparații cu lucrări românești sau din spațiul european, decodificând simboluri, depistând posibile surse de influență. Analiza iconografică și stilistică a gravurilor se conjugă cu noțiuni de teologie, literatură, mitologie etc., rezultând o abordare interdisciplinară”, se arată într-un comunicat.


Anca Elisabeta Tatay este bibliotecar la Biblioteca Academiei Române din Cluj, doctor în istoria artei, autoare a 9 cărți, care a publicat peste 75 de articole științifice în țară și peste hotare. Cornel Tatay-Baltă este prof. univ. dr. la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, a scris 18 cărți și a publicat peste 140 de articole științifice în țară și străinătate.


Evenimentul organizat de Muzeul de Artă Brașov în parteneriat cu Biblioteca Județeană George Barițiu, va avea loc vineri, de la ora 13.00, la Sediul central al bibliotecii, Sala de lectură.


Vor vorbi despre carte Radu Popica (Muzeul de Artă Brașov), Ruxandra Nazare (Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov) și autorii.

Camelia Vlad