ACUM:
6.00
Bună dimineața Transilvania

Știri din actualitate Înapoi

Lecții de prim-ajutor în școli

Publicat: miercuri, 11 Mai 2022 , ora 14.58
Sursa foto: arhivă / Facebook / SMURD
Sursa foto: arhivă / Facebook / SMURD

Dr. Cristina Vecerdi – deputat PNL de Brașov și fost coordonator al UPU-SMURD Brașov - a depus în Parlament, împreună cu colega de partid Luminița Barcari, un proiect de lege care prevede că programa școlară va cuprinde și noțiuni de prim-ajutor, la disciplina Biologie-Anatomia și fiziologia omului. Noțiunile ar urma să fie învățare de elevii din clasa a VII-a și vor fi completate la nivelul clasei a XI-a.

Potrivit inițiatoarelor, elevii din clasa a VII-a vor învăța noțiuni de prim-ajutor pe nivelul lor de vârstă, la Anatomie, noțiuni care vor fi completate la nivelul clasei a XI-a, la Biologie.

Pentru desfășurarea cursurilor de prim ajutor, unitățile de învățământ vor încheia parteneriate cu inspectoratele pentru situații de urgență, Crucea Roșie și organizații neguvernamentale care au acreditare în formare în acest domeniu.

Activitățile practice se vor desfășura în colaborare cu specialiști din domeniul sănătății, pe baza unui parteneriat încheiat între unitatea de învățământ și o instituție de profil.

Dr. Cristina Vecerdi a argumentat necesitatea unui astfel de proiect arătând că mii de persoane au nevoie de ajutor, zilnic, în situații în care se află pe stradă sau undeva unde nu au acces la un ajutor specializat.

Inițiativa legislativă ar urma să intre în vigoare în anul școlar 2023-2024.

Acest proiect de lege se pliază pe recomandarea Parlamentului European de acum mai bine de 10 ani, pentru realizarea de demersuri în legislațiile țărilor Uniunii Europene astfel încât toți cetățenii europeni să învețe prim-ajutor și să fac resuscitare cardio-pulmonară de bază.


Camelia Vlad