ACUM:
7.15
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din actualitate Înapoi

Liderul rețelei teroriste Al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, a fost ucis într-o lovitură aeriană a Statelor Unite

Publicat: marți, 2 August 2022 , ora 10.52
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro / AFP
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro / AFP

Liderul rețelei teroriste Al-Qaeda, Ayman Al-Zawahiri, a fost ucis într-o lovitură aeriană a Statelor Unite. Moartea lui Al-Zawahiri este cea mai importantă lovitură pe care rețeaua teroristă o primește după uciderea lui Osama bin Laden, în urmă cu 11 ani.

Zawahiri a fost ucis la Kabul, iar Washingtonul a acuzat regimul taliban că și-a încălcat promisiunea de a nu mai oferi adăpost teroriștilor Al-Qaeda.

Potrivit Radio România Actualități, Ayman Al-Zawahiri a fost ucis pe balconul casei sale din Kabul în urma unui atac cu dronă. Liderul terorist, în vârstă de 71 de ani, a fost singura victimă a atacului, deși în casă se aflau în acel moment membri ai familiei sale.

Un chirurg egiptean, care, în anii '80, a fost implicat în gruparea teroristă care l-a asasinat pe fostul președinte Anwar Al-Sadat, Zawahiri era considerat ideologul Al-Qaeda. El a fost adjunctul lui bin Laden și unul dintre cei responsabili de atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, când aproape 3.000 de persoane au fost ucise.

De altfel, președintele Joe Biden, care a anunțat azi-noapte atacul de duminică, a evocat victimele de la 11 septembrie și a spus că acestora li s-a făcut dreptate:

„S-a făcut dreptate. Liderul terorist nu mai există. Oamenii din toată lumea nu trebuie să se mai teamă de un criminal hotărât. Statele Unite continuă să își demonstreze determinarea și capacitatea de a apăra poporul american de cei care îi vor răul. Vreau să fie clar, nu contează cât timp și unde te ascunzi, dacă reprezinți un pericol pentru poporul nostru, Statele Unite te vor găsi și te vor anihila”.

Secretarul de stat american Antony Blinken a acuzat regimul taliban de încălcarea flagrantă a Acordului de la Doha, care prevedea întreruperea legăturilor cu Al-Qaeda.

Radio România Actualități