ACUM:
8.10
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Meșotistul” Ștefan Dumitrescu, olimpicul internațional al Brașovului pentru al doilea an consecutiv

Publicat: miercuri, 2 August 2023 , ora 14.01
Sursa foto: Radio România Brașov FM
Sursa foto: Radio România Brașov FM
„Meșotistul” Ștefan Dumitrescu este olimpicul internațional al Brașovului pentru al doilea an consecutiv.

În 2023 s-a întors de la Olimpiada Internațională de Biologie cu o medalie de argint.

Este cea mai „proaspătă” distincție în palmaresul elevului de la Colegiul Național „Dr. Ioan Meșotă”, pentru că el a adunat încă de pe băncile gimnaziului numeroase medalii la diverse competiții de înaltă ținută științifică.

În 2023, Olimpiada Internațională de Biologie a avut loc în Emiratele Arabe Unite și a reunit peste 1000 de concurenți, din peste 80 de țări.

„Mi-au plăcut științele de când a fost mic. Am început cu matematica, dar apoi au venit fizica, biologia, chimia. Mi-au plăcut toate și mi-a plăcut foarte mult să studiez în profunzime. Și apoi, când am descoperit și laboratorul și partea practică, m-am îndrăgostit în principal de științele care au un caracter practic, dovadă și faptul că, în general, mie îmi plac mai mult probele practice decât probele teoretice”, a explicat meșotistul Ștefan Dumitrescu.

Iar acest lucru s-a pliat foarte bine pe cerințele unei competiții internaționale în cazul lui Ștefan.

Pentru a înțelege mai bine ce înseamnă o ediție tipică a Olimpiadei Internaționale de Biologie, să precizăm că ea constă în două runde de examene teoretice - Partea 1 și 2 – plus patru runde de experimente practice - Partea 3 - care acoperă întregul spectru programei de biologie.

Nici teoria nu i-a pus probleme, dar provocarea a venit din altă direcție:

„Să zicem că provocarea principală la fiecare probă a fost timpul, pentru că, în general, subiectele, mai ales la probele practice, sunt făcute astfel încât dacă ai cunoștințele, să le poți face. Să reușești să faci un experiment și partea de analiză a datelor și să tragi concluziile într-o oră și jumătate la fiecare dintre cele patru materii la care se susține probă practică este destul de dificil”.

Din lotul lărgit al României au mai făcut parte Vlad David Andrei, din Buzău, Iustina Roșu, din București, și Teodor Cârloanță, din Suceava.

În următorul an școlar, Ștefan va fi elev în clasa a XI-a, dar deja își vede viitorul în cercetare. Încă nu este decis dacă va fi în România sau peste hotare.

Palmaresul lui Ștefan poate fi studiat și pe pagina de internet al Colegiului brașovean – mesota.ro.
Adina Chirvasă