ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei

Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Ministerul Sănătății nu a virat banii pentru alocația de hrană către spitale

Publicat: joi, 22 Septembrie 2022 , ora 11.41
Sursa foto: arhivă
Sursa foto: arhivă

Alocația de hrană pentru bolnavii din spitale s-a dublat de la 1 iunie, de la 11 lei pe zi, la 22 de lei. Chiar și așa, până în prezent, Ministerul Sănătății, prin Casa Națională de Sănătate, nu a virat, încă, niciun leu pe cele trei luni de când noua legislație este în vigoare, adică iunie, iulie și august.

Brașovul, prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate, are de primit peste 3,3 milioane de lei.

Situația este, însă, sub control, ne-a spus șefa Casei Județene de Asigurări de Sănătate, Ancuța Daisa. Acesta nu crede că se va ajunge în situația în care pacienții din spitale să rămână fără alocația de hrană.

„Casa de Asigurări de Sănătate a încheiat contract cu toate unitățile sanitare în vederea plății alocației de hrană. Pe condițiile existente în legislație. Am solicitat cereri de alocare de credit de angajament și de credite bugetare. Am primit aceste alocări. Ca și consecință am putut să încheiem aceste contracte. urmând ca, în momentul în care vin deschiderile, adică să folosim banii, să și facem plățile, suntem pregătiți să facem plățile către unitățile sanitare spitalicești”, a precizat Ancuța Daisa.

Chiar dacă nu au primit fondurile necesare pe ultimele 3 luni, de la Ministerul Sănătății, directorii de spitale susțin că nu există probleme cu asigurarea unei alimentații corespunzătoare pentru pacienți.

„Noi oricum respectăm tariful crescut și nu e problemă. Din fondurile spitalului. Nu sunt riscuri să rămână fără, sub nicio formă. Dimpotrivă, am crescut și suplimentele, în sensul că le dăm și suplimentar față de hrană”, a spus medicul Dan Moraru, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Brașov.

Pe lângă pacienții spitalizați, copii și adulți, norma zilnică de hrană o primesc și lăuzele, dar și însoțitorii.

Pentru bolnavii spitalizați cu TBC, HIV/SIDA, hepatită, neoplazii, diabet și pacienții cu arsuri, alocația zilnică de hrană este de 33 de lei pe zi.

Alocația de hrană se acordă atât pentru asigurați, cât și pentru persoanele care nu fac dovada calității de asigurat, corespunzătoare serviciilor medicale acordate în regim de spitalizare continuă.

Radio România Brașov FM