ACUM:
11.03
Pulsul zilei
Urmează:
12.00
Radiojurnal
Apoi:
12.10
Pulsul zilei (continuare)

Știri din actualitate Înapoi

Muzicieni din România și Republica Moldova, pe scena Sălii Radio, de Ziua Națională a României și la 10 ani de emisie Radio Chișinău

Publicat: joi, 25 Noiembrie 2021 , ora 19.34

De Ziua Națională a României, dar și la 10 ani de emisie Radio Chișinău, pe scena Sălii Radio va avea loc un eveniment de excepție.

Este vorba despre un dublu concert aniversar, în interpretarea Orchestrei de Cameră Radio, alături de membri ai Orchestrei Naționale de Cameră a Republicii Moldova.

Evenimentul se va desfășura sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în cele mai prestigioase săli de concert ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova.

Un alt element special al serii este și prezența violoncelistului Andrei Ioniță, descris de publicația The Times ca „unul dintre cei mai captivanți violonceliști care s-au afirmat în ultimul deceniu” și desemnat în 2016 „BBC New Generation Artist”.

În programul serii: G. Enescu: Pastorale-Fantaisie, B. Bartók: Dansurile populare românești, C. Filtsch: Uvertura în Re major, M. Haydn: Sinfonia Applausus și J. Haydn: Concertul nr. 2 pentru violoncel și orchestră.

Concertul va fi transmis în direct pe toate frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical, pe TVR 1 și TVR 3.

De asemenea, evenimentul va fi difuzat în live video streaming pe site-urile Radio România și pe platforma vstage.ro.

Accesul în Sala Radio va fi permis doar în condițiile respectării reglementărilor legale în vigoare.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro.

Biletele sunt disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay.

Gabriel Bebeșelea

Începând din stagiunea 2020/21, Gabriel Bebeșelea este dirijor principal al Filarmonicii „George Enescu”, precum și director muzical și dirijor principal al Orchestrei Filarmonicii Macedoniei de Nord. În afară de acestea, își continuă activitatea ca dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” Cluj-Napoca, titlu pe care il deține din anul 2016.

Pe lângă aceste poziții, Gabriel Bebeșelea este invitat al unor orchestre precum Royal Philharmonic Orchestra, Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Konzerthausorchester Berlin, Barcelona Symphony Orchestra, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre Philharmonique de Marseille, Orchestre National de Lille, Singapore Symphony Orchestra etc.

În 2011, Gabriel Bebeșelea a obținut o bursă la renumita Royal Concertgebouw Orchestra Amsterdam, unde a avut posibilitatea să participe la repetiții și concerte și să învețe de la câțiva din cei mai importanți dirijori ai zilelor noastre.


Andrei Ioniță


Andrei Ioniță s-a lansat pe scena internațională o dată cu momentul câștigării premiului I la Concursul Internațional Ceaikovski - Moscova - în 2015, una dintre cele mai importante competiții muzicale din lume. La doar 27 de ani, a interpretat alături de mari orchestre, ca Filarmonica din München, Orchestra Teatrului Mariinski și Orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, Orchestra Simfonică Radio din Viena și Orchestra Filarmonicii din Tokyo.

Se bucură de privilegiul de a interpreta pe un instrument de colecție: violoncelul Giovanni Battista Rogeri (Brescia, 1671), oferit prin generozitatea fundației Deutsche Stiftung Musikleben. În ultimele stagiuni, agenda sa a cuprins un concert la Carnegie Hall – New York, debutul la Wigmore Hall - Londra, precum și apariții la Festivalul de la Verbier - Elveția sau Konzerthaus Berlin.


Radio România Brașov FM