ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

„Nabucco” – „examenul” fiicei la Brașov, la distanță de jumătate de veac de la premiera pregătită de tată, la Iași

Publicat: luni, 20 Noiembrie 2023 , ora 18.40
Sursa foto: Opera Brașov
Sursa foto: Opera Brașov

„Nabucco”, de Giuseppe Verdi, intră, din acest an, în repertoriul Operei Brașov.

Grandioasa operă încheie a 20-a ediție a Festivalului de Operă, Operetă și Balet și, conform tradiției, premiera va fi prezentată în două seri consecutive, în 25 și 26 noiembrie, cu două distribuții diferite.

Spectacolul este regizat de Anda Tabacaru, care a mărturisit că are emoții pentru această premieră:

„Sigur voi avea emoții foarte mari, pentru că mă gândesc că acum 50 de ani, tatăl meu, regizorul Dimitrie Tabacaru, monta «Nabucco» la Opera din Iași și a fost un spectacol pe care eu îl țin minte foarte bine și, pentru vremea aceea, foarte modern și acum sigur că am emoții în clipa în care mă gândesc la acest lucru”.

„Nabucco” este lucrarea despre care se consideră că a stabilit permanent reputația lui Verdi drept compozitor.

Lucrarea urmărește situația evreilor, pe măsură ce sunt asaltați, cuceriți și, ulterior, exilați din patria lor de către regele babilonian Nabucco.

Cel mai cunoscut număr muzical din operă este „Corul sclavilor evrei”.

„Obstacolul principal a fost faptul că scena are dimensiuni puțin reduse pentru ceea ce presupune «Nabucco», în ceea ce privește amploarea și ideea asta de super-producție. Vă spun și o anecdotă. Când am discutat, a venit scenograful Cătălin Ionescu Arbore, cu care eu am lucrat foarte multe spectacole mari și l-am chemat să vadă scena și l-am întrebat ce părere are. Mi-a răspuns că trebuie să facem să încapă o balenă într-un borcan”,
a adăugat Anda Tabacaru.

Cu prilejul acestei premiere, regizoarea își va aniversa și 35 de ani de carieră.

Adina Chirvasă