ACUM:
15.05
Sens unic
Urmează:
16.00
Buletin de știri
Apoi:
16.03
Sens unic (continuare)

Știri din Brașov Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

O noua descoperire în Masivul Piatra Craiului, cea mai adâncă peșteră din România

Publicat: miercuri, 4 Octombrie 2023 , ora 11.31
Sursa foto: Cluburile Silex, Avenul, Focul Viu
Sursa foto: Cluburile Silex, Avenul, Focul Viu

Un nou record național! Cea mai adâncă peșteră din România se află în Masivul Piatra Craiului.

În urma calculelor topografice realizate de echipe formate din 46 de speologi din România, Ungaria, Grecia, Ucraina și Germania, în cadrul unei tabere de explorare, s-a decoperit faptul că "Avenul de sub Vârful Grind", este într-adevăr cea mai adâncă peșteră din România, cu 800 de metri adâncime.

Noul record național de adâncime a fost făcut cu ajutorul unui scafandru care a trecut o galerie de șase metri, complet indunată și care a permis deschiderea accesului către o altă verticală de 22 metri lungime.

Recentele măsurători, realizate cu ajutorul unor dispozitive laser precise, confirmă faptul că adâncimea atinsă la noul punct terminus al peșterii este de minus 800 de metri.

Unul dintre organizatorii taberei de explorare, Alexandru Pologea, ne-a explicat:

"Au fost niște ture în condiții grele, în primul rând prin adâncimea la care se lucrează, apa care vine de sus, umiditatea de acolo, temperatura redusă. Tura în care am reușit explorăm zonele fost sifon a fost una dificilă. E o zonă în general dificilă, cu strâmtori, periculoasă prin faptul se poate închide sifonul în spatele celor care explorează sau prin riscul unei viituri, în caz de vreme neprielnică, prin căderile de blocuri. Tura în care am reușit trecem acum a fost de 36 de ore, în trei oameni. În general, turele de speologie sunt de până în 20 de ore, dar e nevoie de un efort mare".

În România, a doua cea mai adâncă peșteră este situată în Parcul Natural Apuseni și are o adâncime măsurată de 635 de metri.

Ruxandra Stoica