ACUM:
12.10
Pulsul zilei (continuare)
Urmează:
13.00
Buletin de știri
Apoi:
13.03
Pulsul zilei (continuare)

Știri din actualitate Înapoi

Portret - Nicolae Titulescu

Publicat: vineri, 17 Martie 2023 , ora 14.33
Sursa foto: radioromaniacultural.ro
Sursa foto: radioromaniacultural.ro

La 82 de ani de la trecerea în neființă a marelui diplomat român Nicolae Titulescu, mormântul acestuia, din curtea Catedralei Voivodale Sfântul Nicolae din Șchei, a fost acoperit de coroane de flori.


Născut la Craiova, Nicolae Titulescu a susținut din toate puterile ideea Unirii Transilvaniei cu România. 

Într-un discurs rostit la Ploiești și intitulat „Inima României”, el declara: 

„România nu poate fi întreagă fără Ardeal…Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața…Ardealul nu e numai inima României politice, priviți harta: Ardealul e inima României geografice”.

Trebuie spus că Titulescu dovedea, în discursul său, un talent oratoric, dublat de stăpânirea noțiunilor, care determinau auditoriul să îl asculte mereu cu maxim interes, aceste calități făcându-l extrem de apreciat în toate forurile internaționale.

Titulescu a dovedit, de asemenea, un talent anticipativ al evenimentelor de excepție, aducând în discuție idei care, peste ani, aveau să se dovedească de o mare acuratețe și pertinență.

Titulescu a fost un om al păcii, care a militat în favoarea relațiilor cordiale cu vecinii cu condiția protejării granițelor României.

Tot lui i se datorează lansarea conceptului Europei Unite prin abordarea comună, cultural-spirituală, însă personalitatea sa avea să fie izolată după alierea României cu Germania, în anii interbelici, fiind constrâns să renunțe la cariera diplomatică și să ia calea exilului.

Pentru toate realizările sale excepționale, Titulescu a rămas un model demn de urmat, pentru întregi generații care aveau să-i succeadă, și un reper de marcă al României în diplomația internațională, fiind considerat de mulți istorici drept cea mai importantă personalitate internațională din perioada interbelică.

Pe mai departe, cariera lui Titulescu avea să se circumscrie dragostei de țară, convingerilor sale pacifiste, contracarării încercărilor revizioniste venite din partea Germaniei sau Ungariei.

Înlăturarea lui Titulescu a arătat, de fapt, anvergura dușmanilor politicii sale externe, care se situau pe o poziție contrară intereselor reale ale țării. Însă Titulescu continua să acumuleze dovezi de simpatie, din țară și străinătate, iar instalarea dictaturii fasciste în România, îl izolează în uitare.

Titulescu a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al universităților din Atena și Bratislava, a fost președinte al Academiei Diplomatice Internaționale și președinte de onoare al Comitetului Român al Conferinței universale pentru pace.

Președinte, în două rânduri, succesiv, caz fără precedent, al sesiunilor XI și XII ale Adunării Societății Națiunilor, în 1930–1931.

În 1935 a fost propus ca laureat al premiului Nobel pentru Pace. 

La aniversarea centenarului său, în 1982, i s-a atribuit titlul de „Om al secolului pentru pace și înțelegere internațională“, act de rezonanță mondială. 

În Testamentul său redactat la 5 ianuarie 1940, la Saint Moritz, în Elveția, Titulescu arăta:

„În ce mă privește, cum m-am considerat totdeauna ca un soldat al teritoriilor alipite României între 1918 și 1920, doresc să fiu îngropat la Brașov, într-un loc ceva mai la o parte. Prietenii mei din Ardeal vor ști să găsească un loc potrivit dorinței mele. Take Ionescu sus la Sinaia și eu la picioarele lui, jos la Brașov, pentru repauzul etern, este felul cel mai convenabil și doresc ca locuitorii Brașovului să accepte rugămintea mea“.

Stabilit la Cannes, departe de țara pe care a reprezentat-o ani la rând cu demnitate și strălucire, Titulescu trece la cele veșnice, după o lungă suferință, la 14 martie 1941, la Hotelul Carlton, fiind înmormântat pe 24 martie, în cimitirul Bisericii ortodoxe ruse „Sf. Mihail“ din același oraș, în pofida dorinței sale testamentare, regimul politic al vremii nefiind de acord cu înhumarea sa în țară.

După mai bine de 50 de ani de la moartea sa, în 14 martie 1992, rămășițele sale pâmântești au fost aduse în țară și înhumate în curtea Bisericii „Sfântul Nicolae” din Șcheii Brașovului, conform dorinței testamentare exprese a marelui om politic.

Ulterior, de la Marsilia au fost aduse și osemintele soției,  Ecaterina Titulescu, acestea fiind depuse în același mormânt din Șchei.

Sursa: Radio România Cultural

Nucu Jalea