ACUM:
7.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din actualitate Înapoi

Programul marilor monumente, de ”Noaptea muzeelor”

Publicat: miercuri, 11 Mai 2022 , ora 12.46
Sursa foto: arhivă Radio România Brașov FM
Sursa foto: arhivă Radio România Brașov FM

De la evenimentul "Noaptea muzeelor" nu pot lipsi anul acesta de pe listă, unele dintre cele mai emblematice monumente istorice din țara noastră. Vorbim aici despre Castelul Bran, Castelul Peleș, și Cetatea Făgărașului.

Castelul Bran aduce anul acesta o noutate în noaptea evenimentului, astfel că încăperi ale edificiului vor fi foarte puțin iluminate, cu scopul de a înteți și mai mult legenda contelui Dracula. 

"Turul nocturn și gratuit la castelul Bran are, spunem noi, un element de particularitate, să vizitezi castelul noaptea prin prisma legendei care gravitează în jurul monumentului este o experiență aparte. Venim în paralel și cu lecția de istorie și cu momentul muzical, în sala de muzica a Reginei Maria, organizăm pe întreaga durată a evenimentului caffe concert susținut de celebrul nostru duet de vioară și acordeon. Accesul se face în regim de gratuitate începând cu ora 19.00, iar ultima intrare este programată pentru ora 23.00. Castelul se va închide la miezul nopții", a declarat purtătorul de cuvânt al Castelului Bran, Alexandru Prișcu.

Cetatea Făgărașului, deși se află în ultima parte e procesului de restaurare și nu poate fi vizitată integral, aduce în atenția turiștilor care îi calcă pragul sâmbătă, un tur gratuit la două etaje și un eveniment care va începe înainte de deschiderea oficială a nopții muzeelor. 

"Începând cu ora 17.00, găzduim un eveniment educativ-cultural, Ioana Voicu Arnăuțoiu, împreună cu Fundația Culturală Memoria și Muzeul Ororilor Comunismului în România propun un proiect educațional extrem de interesant prin care vor să îl aducă în atenția publicului pe Toma Arnăuțoiu, liderul grulupui le rezistență anticomunistă de la Nucșoara, din Argeș, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la nașterea sa. Va fi un spectacol de muzică, versuri și literatură de detenție și un film documentar dedicat lui Toma Arnăuțoiu. Se poate vizita etajul unu al castelului, unde noi îi așteptăm pe turiștii care ne vor vizita în <<Noaptea Muzeelor>>, cu o istorie a Țării Făgărașului, etnografie și artă, și etajul al doilea, Sala Tronului, de fapt ceea ce numim noi Sala Tronului pentru că sunt patru încăperi, se poate vedea și curtea interioară, a cărei restaurare este aproape finalizată", ne-a spus directorul Muzeului Țării Făgărașului, Elena Băjenaru.

La Castelul Peleș, etajul al doilea, deschis publicului în luna februarie a acestui an, poate fi vizitat contra cost, însă Castelul Pelișor este deschis turiștilor în regim de gratuitate. 

"Castelul Pelișor, reședința de vară a principilor de coroană Ferdinand și Maria, se va vizita gratuit în intervalul orar 17:00 - 21:15, când se face ultima intrare. Turiștii pot vizita la castelul Peleș și cel de-al doilea etaj al castelului, mansarda așa cum o numim și unde sunt apartamente destinate în epocă doamnelor de onoare ale Reginei Elisabeta, artiștilor invitați de familia regală la Peleș, precum George Enescu, cel care a fost copilul spiritual al Reginei Carmen Silva, apartamenul lui Vasile Alecsandri, apartamentul violoncelistului Dimitrie Dinicu și camera Regelui Mihai. Este locul unde Regele Mihai a locuit în perioada 1926 - 1930. Turul complet costă 150 de lei pentru adulți, 75 de lei pentru seniori și 37,5 lei pentru elevi și studenți, turul complet incluzând parter, expoziția de bază și cele două etaje", a spus Șef secție relații publice Muzeul Național Peleș, Gabriela Dascălu.

Ca în fiecare an, reprezentanții muzeelor se așteaptă ca în noaptea specială să fie vizitați de mii de turiști.

Ruxandra Stoica