ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Știri din actualitate Înapoi

Românii sărbătoresc astăzi Unirea Principatelor Române

Publicat: marți, 24 Ianuarie 2023 , ora 10.05
Sursa foto: rador.ro
Sursa foto: rador.ro

În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, act istoric realizat sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un demers de voință politică al celor două principate românești, Moldova și Țara Românească, prima etapă, dar extrem de importantă, în crearea statului unitar român modern.

Unirea celor două principate a început practic în anul 1848, atunci când s-a realizat uniunea vamală între Moldova și Țara Românească, în timpul domniilor lui Mihail Sturdza, respectiv Gheorghe Bibescu.

A urmat apoi Războiului Crimeii și Convenția de la Paris, încheiată la 7/19 august, care s-a referit și la problematica românească.

Pe baza Convenției de la Paris, se introducea principiul separației puterilor, ele urmând să fie exercitate, în fiecare Principat, de către domn și Adunarea electivă, ambele lucrând și cu participarea unui organ comun, Comisia centrală, înlocuind astfel Regulamentele Organice, actele pe baza cărora funcționaseră cele două țări române până atunci.

A urmat toamna anului 1858, când în principate a început organizarea alegerilor pentru domnitor.

La 5 ianuarie 1859, în Moldova, Adunarea electivă formată din 48 de deputați l-a ales în unanimitate ca domn pe Alexandru Ioan Cuza, șeful partidei unioniștilor moldoveni. În Țara Românească, în ședința din 24 ianuarie 1859, deputatul Vasile Boerescu a propus candidatura lui Alexandru Ioan Cuza, care a fost votat în unanimitate, stârnind mânia Porții Otomane și a Austriei, care au considerat alegerea drept o încălcare a Convenției de la Paris, însă în textul actului nu se prevedea ca domnii aleși în cele două Principate să fie persoane distincte.

Astfel, Cuza a devenit domnitor al celor două principate, iar unirea lor a fost recunoscută de către marile puteri pe parcursul domniei sale.

În anul 1862, cu ajutorul unioniștilor din cele două țări, Alexandru Ioan Cuza a unificat Parlamentul și Guvernul, realizând astfel unirea politică, iar după înlăturarea sa de la putere în 1866, unirea a fost consolidată prin aducerea pe tron a principelui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.

Constituția adoptată la 1 iulie 1866, consfințește denumirea oficială, România, iar la 1 decembrie 1918 s-a înfăptuit Marea Unire a Transilvaniei cu România.

Ceremonii militare și religioase vor fi organizate de Ministerul Apărării Naționale, împreună cu autoritățile centrale și locale, în toate garnizoanele unde au fost ridicate monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

La Brașov, evenimentul va fi marcat printr-un ceremonial militar, în Piața Unirii, din Șchei Brașovului, începând cu ora 11.00.

Tot astăzi, brașovenii sunt invitați la o horă a unirii la Lacul Noua, iar un restaurant promite câte o bere gratis pentru fiecare participant.

Citește mai multe, aici: DOCUMENTAR: 164 de ani de la Unirea Principatelor Române

Sursa foto: rador.ro


RADOR