ACUM:
0.00
Transilvania by night

Știri din Brașov Înapoi

Salariile vor fi plătite la timp, luna aceasta, la RIAL, însă vor fi și disponibilizări, a anunțat directorul societății

Publicat: joi, 10 Iunie 2021 , ora 12.15

Prostie și hoție. Așa caracterizează, pe scurt, situația de la RIAL, din acest moment, reprezentanții municipalității, în subordinea cărora se află societatea.

Asta după ce, miercuri, o parte dintre angajații societății au protestat, după ce au fost anunțați că li se va reduce norma și nu vor mai primi anumite beneficii. Ba chiar și salariile urmau sa fie reduse.


“Se confirmă ceea ce am spus încă de lunile trecute. Nevoia, în primul rând, a unui management profesionist. Pe de altă parte, indiciile pe care le avem legate de situația actuală, vorbim despre aproape 10 milioane de lei gaură care nu pot să aibă un răspuns decât în zona celor doi termeni - prostie și hoție - cât din fiecare, ne vom edifica în perioada următoare, dar cert este că: să ai o societate care îți gestionează patrimoniul Municipiului Brașov (vorbim de locuințe, de spații comerciale), care, pe de altă parte, primește de la Primărie lucrări garantate, adică finanțate din bani publici, și această societate să fie pe minus 10 milioane, este o problemă de management defectuos absolut evidentă”, a spus primarul Allen Coliban.


Va urma un proces de eficientizare a societății, spun edilii. Conducerea RIAL dă asigurări că salariile vor fi plătite la zi, acum, deși nu vor mai exista anumite beneficii. În plus, 30 din cei aproximativ 80 de muncitori vor mai avea contract pe 8 ore. Restul vor intra pe 4 ore. Inclusiv din TESA sau șefi servicii. În total, societatea are peste 140 de angajați.


Va necesita, pe termen lung, o reorganizare această societate, în ideea în care până acum, foarte multe lucruri au fost lăsate în voia sorții. Nu este vina oamenilor, ei au tot dreptul să își ceară toate beneficiile. Pe de altă parte, managementul va trebui să își asume această situație în care s-a ajuns. Nimeni nu știa ce se întâmplă la RIAL. Ar fi trebuit să existe niște raportări perioadice, niște controale periodice, pentru a nu ajunge în halul ăsta. În anul 2021 Serviciul Tehnic a avut un singur contract de 598.000 de lei, în condițiile în care doar costurile cu salariile sunt vreo 580.000 de lei pentru Serviciul Tehnic. Practic, a fost falimentat”, a spus directorul interimar RIAL, Sorin Jula.


Societatea a raportat profit la finalul anului trecut, dar în prezent are datorii de circa 10 milioane lei, la furnizori, terți și ANAF. Eficientizarea va viza atât partea de management de proiecte, dar și partea de chirii pe spații. Potrivit directorului, sunt peste 1000 de spații închiriate, pentru care societatea încasează, în medie, pe lună, 250 de mii de lei, din care jumătate îi dă la Primărie. Sunt și spații închiriate cu mai puțin de 2,5 lei pe metru pătrat persoanelor fizice sau aproximativ 6 lei pe metru pătrat societăților. Propunerea societății va fi de a aduce chiriile la nivelul pieței, dar decizia finală o vor avea consilierii locali.


Jula a mai amintit că o problemă majoră este și faptul că RIAL-ul nu este organizată ca o societate de construcții. De exemplu, nu are anumite echipamente necesare, pe care a trebuit să le închirieze, până acum. Numai pe schelă, în 2019 și 2020, s-au plătit 115.000 euro.


Pentru a putea reporni societatea, în dezbaterea Consiliului Local de luna aceasta ar urma să fie o rectificare bugetară prin care să se aloce bani necesari plății datoriilor și asigurării capitalului pentru repornirea activității.


Mai multe informații, aici:

https://www.radiobrasovfm.ro/stire/aproape-70-de-angajai-protesteaza-la-rial-braov-oamenii-se-tem-ca-nu-ii-vor-primi-salariile-audio/3115101/5781/5 
Adina Chirvasă