ACUM:
7.03
Bună dimineața Transilvania (continuare)

Știri din actualitate Înapoi

Săptămâna aceasta se încheie prima etapă a recensământului

Publicat: joi, 12 Mai 2022 , ora 9.13
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro
Sursa foto: arhivă / romania-actualitati.ro

Săptămâna aceasta se încheie prima etapă a recensământului populației și locuințelor din România în care cei care doresc se pot autorecenza online sau asistați în centre speciale. Potrivit datelor oficiale, până acum au fost completate aproximativ 7,5 milioane de chestionare. Luni va începe următoarea etapă care constă în colectarea de date prin interviuri față în față.

Populația din mediul rural este mai decisă să completeze formularele, deși nu întotdeauna tehnologia este și prezentă acolo.

Președintele INS, Tudorel Andrei, invitat în rubrica "Apel matinal", de la Radio România Actualități, a explicat fenomenul:

“Cu privire la ponderea ruralului în cota de autorecenzare, într-adevăr există o opinie foarte favorabilă și aici aș da ca explicație sprijinul pe care l-au obținut cetățenii din mediul rural din partea persoanelor care au asistat acest proces și de ce nu, autoritățile locale au sprijinit foarte mult această acțiune în majoritatea județelor”.

Acesta a subliniat că procesul este 100% sigur, din punct de vedere al protecției datelor personale, formularul online fiind criptat.

20.000 de recenzori sunt pregătiți să iasă pe teren din data de 16 mai pentru a strânge datele, fiecare având la dispoziție o tabletă pentru completarea chestionarelor.

Cine se autorecenzează până duminică primește o zi liberă de la serviciu, iar cei care refuză să participe la recensământ riscă amenzi de până la 3.000 de lei.

Recenzarea la domiciliu va dura până pe 17 iulie.

Radio România Actualități