ACUM:
18.00
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Radiojurnal Radio România
Apoi:
19.15
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Știri din Brașov Înapoi

Sisteme de detecție a nivelului crescut de oxigen în 5 spitale din Brașov

Publicat: miercuri, 22 Iunie 2022 , ora 9.33
Sursa foto: arhivă / Radio România Brașov FM
Sursa foto: arhivă / Radio România Brașov FM

Până în vara anului 2023, cele 5 spitale din subordinea Consiliului Județean (CJ) Brașov vor avea instalate sisteme de detecție a nivelului crescut de oxigen, precum și de alertare în caz de incendiu, printr-un proiect implementat cu fonduri nerambursabile în valoare de peste 900.000 de euro.

Potrivit administrației județene, proiectul „Creșterea siguranței pacienților din punctul de vedere al securității la incendiu în cadrul spitalelor din subordinea Consiliului Județean Brașov” a fost selectat pentru finanțare în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.

Proiectul a fost elaborat de specialiștii CJ pentru Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Maternitate, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie și Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Psihiatrie și Neurologie și Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov.

Din valoarea totală a proiectului, de peste 900.000 de euro, 10 procente vor fi asigurate de la bugetul local.

Implementarea proiectului înseamnă adoptarea măsurilor necesare pentru creșterea gradului de securitate la incendii în unitățile medicale, prin instalarea unor sisteme de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu cu acoperire totală, precum și de detectare, semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației maxime admise de oxigen în atmosferă.

Totodată, vor fi realizate lucrări de reabilitare, modernizare și extindere a infrastructurii electrice, de ventilare și tratare a aerului, precum și a infrastructurii de fluide medicale.

În momentul de față, majoritatea clădirilor în care funcționează spitalele brașovene nu dispun de sisteme care să detecteze concentrația de oxigen. Sunt disponibile doar detectoare mobile de oxigen, care nu sunt eficiente. Specialiștii Consiliului Județean au precizat că, în lipsa unui sistem de urmărire permanentă a concentrației de oxigen, există riscul de producere a unor evenimente nedorite care pot determina rănirea sau chiar decesul pacienților.

După instalarea noilor sisteme, în momentul în care este detectată o creștere a nivelului de oxigen într-o încăpere, instalația oprește automat alimentarea cu electricitate și gaz, iar pericolul de incendiu sau explozie este evitat.

Termenul de implementare a proiectului este luna iunie 2023.

Sursa foto: arhivă / Radio România Brașov FM

Camelia Vlad