ACUM:
19.00
Rockada
Urmează:
20.00
Rockada
Apoi:
21.00
Teatrul Național Radiofonic

Știri din actualitate Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Specialiștii recomandă moderație în consumul de suplimente pentru ceșterea imunității organismului

Publicat: marți, 20 Septembrie 2022 , ora 14.40
Sursa foto: arhivă / Facebook / Ministerul Sănătății
Sursa foto: arhivă / Facebook / Ministerul Sănătății

Să luăm orice vitamine sintetizate artificial în pastile, pentru a ne întări imunitatea, este o practică greșită, avertizează medicii.

Vitaminele pot fi găsite în majoritatea produselor pe care le consumăm, de la apa îmbuteliată, până la sucurile de fructe.

Astfel, specialiștii recomandă moderație în consumul de suplimente pentru ceșterea imunității organismului.

“În general, suplimentele care se găsesc și se promovează nu ne ajută foarte mult. Uneori nu ne ajută deloc, dimpotrivă. Există situații în care ne fac rău, pentru că imunitatea nu este un radio pe care îl dai mai tare sau mai încet atunci când ai nevoie de el. Este un sistem extrem de complex și bine pus la punct și constă în foarte multe mecanisme cu care te naști sau pe care le moștenești în zestrea ta genetică de la părinți sau alte rude și multe care țin de stilul de viață”, a explicat președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, membru al Grupului de Vaccinologie al Societății Naționale de Medicină a Familiei, dr. Sandra Alexiu.

Oamenii par să conștientizeze tot mai mult acest fapt și mulți spun că preferă să-și ia necesarul de vitamine și minerale din alimentație, mai puțin din pastile.

“Câteodată chiar iau Vitamina B2. Eu mănânc vegan, adică nu mănânc produse din animale, iar vitamina asta este importantă. Nu poți să o iei natural din alimentație. Câteodată iau Vitamina D. Vitamina C iau din ce mănânc”, ne-a spus o brașoveancă.

„Folosesc fructe de toate felurile, care conțin vitamine, nu pilule, că nu mă interesează pilulele. Deci mișcarea este importantă, pentru stimularea organismului și alimentația”, a precizat o femeie.

„Nu folosesc. Iau din alimentație: legume-fructe. Atât eu cât și familia mea. Copiii mei nu sunt de acord cu suplimentele și vitaminele din farmacii”, a declarat altă brașoveancă.

“Nu iau, de niciun fel. Nu sunt eficiente. Sunt o chestie de marketing, de prostire. N-au niciun efect”, ne-a spus un brașovean.

Totuși, specialiștii promovează câteva dintre vitaminele foarte importante pentru buna funcționare a organismului, precum Vitamina D, care nu poate fi sintetizată de corpul uman.

“Pe de altă parte, este bine cunoscut rolul unor vitamine, cu atât mai mult cu cât ele nu pot fi sintetizate de organismul uman. Cel mai bun exemplu este Vitamina D, pe care omul nu o poate sintetiza, nu o poate construi în organismul lui și atunci are nevoie de suplimentare. De asta se recomandă, încă de la naștere, suplimentarea cu Vitamina D și până în ultima zi a vieții, cu foarte scurte pauze, când ne expunem mult la soare. Avem nevoie de Vitamina D care, printre altele, ne ajută mult și la partea de sistem imunitar”, a adăugat dr. Sandra Alexiu.

Camelia Vlad