ACUM:
18.05
Sens unic (continuare)
Urmează:
19.00
Buletin de știri
Apoi:
19.03
Pasaj urban - Dialoguri multiculturale

Știri din sport Înapoi

Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la inalțime ! - Asculta LIVE - Postul tău de știri și informații de actualitate din Brașov, naționale și internaționale! - Radio Romania Brasov 93.3 FM - Mereu la înalțime ! - Asculta LIVE

Suspendare de 4 ani pentru Simona Halep, în cazul de dopaj

Publicat: marți, 12 Septembrie 2023 , ora 18.25
Sursa foto: arhivă / facebook / Simona Halep
Sursa foto: arhivă / facebook / Simona Halep
Jucătoarea de tenis Simona Halep a primit o suspendare de 4 ani în cazul de dopaj.

Decizia a fost luată de tribunalul ITIA, Agenția Internațională de Integritate a Tenisului, cea care a făcut anunțul.

Decizia nu este definitivă, iar dubla campioană de Grand Slam poate face apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv ca ultima instanță.

Reamintim că Simona Halep a fost suspendată provizoriu după prezența roxadustatului, o substanță interzisă, în proba de urină colectată pe 29 august 2022 la US Open.

În comunicatul emis de ITIA se precizează următoarele:

"Tribunalul a confirmat că jucătoarea a încălcat două reguli din Programul Anti-Doping (TADP), articolul 2:
- Prezența și utilizarea Roxadustat, așa cum s-a evidențiat în proba de urină a lui Halepp, colectată la data de 29 august 2022, la US Open
- Utilizarea unei substanțe sau a unei metode interzise în anul 2022 după recoltarea și analizarea a 51 de probe de sânge furnizate de jucătoare în cadrul programului ABP.
Fostul număr 1 mondial este suspendat pentru perioada 7 octombrie 2022 - 6 octombrie 2026. Cazul poate fi supus apelului".


Ultimului meci jucat de Simona Halep a fost  pe 29 august 2022 contra Dariei Singur, la US Open, în primul tur, scor 2-6, 6-0, 4-6.

Luni, 11 septembrie, Simona Halep a ieșit oficial din clasamentul WTA, după o perioadă de mai bine de un an în care nu a jucat.

ITIA este un organism independent, responsabil de gestionarea și administrarea cazurilor antidoping în cadrul tenisului profesionist.

Roxadustat este o substanță utilizată în mod legitim pentru tratamentul anemiei, dar se află pe lista substanțelor interzise de Agenția Internațională Antidoping, deoarece este considerată un agent de dopaj sanguin, care crește hemoglobina și producția de globule roșii.
Adrian Susanu