ACUM:
0.00
Transilvania by night
Urmează:
6.00
Agenda Zilei
Apoi:
7.00
Buletin de știri

Știri din actualitate Înapoi

Trenuri electrice noi, din 2024, pe principalele magistrale care pornesc din București, inclusiv spre Brașov

Publicat: vineri, 16 Septembrie 2022 , ora 14.59
Sursa foto: pixabay.com
Sursa foto: pixabay.com

Ministerul Transporturilor a cumpărat astăzi încă 17 trenuri electrice noi de lung parcurs, conform contractului semnat în martie cu un producător francez, prin care a achiziționat deja 20, primele garnituri moderne din ultimii 15 ani.

Potrivit Radio România Actualități, contractul finanțat din fonduri europene poate ajunge la 4 miliarde de lei, pentru că include și serviciile de întreținere pentru 30 de ani, practic, durata de funcționare normală a trenurilor.

Spre deosebire de vechile standarde, Ministerul Transporturilor a cerut instalații foarte performante de climatizare și încălzire, care să poată face față temperaturilor extreme, după cum a precizat președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu:

„Trenurile care vor veni conform caietului de sarcini vin cu sistem de climatizare care face față la 40° C, nu la 35° C. În plus, procedurile de operare vor prevedea și momentele de pregătire a terenului în intrarea în serviciu, ține cont de un vagon sau un tren care stă în soare fără să aibă energie și, deci, aerul condiționat nu funcționează. Dar, da, am mers deja pe ridicarea plajei de temperatură, iar în licitațiile pe care le avem și le pregătim în continuare am dus și plaja de temperatură negativă mai jos, la -30°C, tocmai pentru a ține cont de toate aceste caracteristici”.

Primele trenuri noi din comanda totală de 37 de unități vor fi livrate la sfârșitul anului viitor, urmând a intra în circulație în primăvara anului 2024, după finalizarea testelor.

Acestea vor circula exclusiv pe liniile electrificate, practic, pe principalele magistrale care pornesc din București, spre Constanța, Timișoara, Brașov și Iași.

Radio România Actualități