251 de arbori, periculoși pentru cei care se plimbă pe Aleea de sub Tâmpa
Comisia de inventariere a aborilor periculoși din zona Aleii Tiberiu Brediceanu din Brașov, constituită prin ordin de prefect în urma accidentului mortal de zilele trecute, când un copac s-a prăbușit peste doi turiști, a identificat și însemnat 251 de arbori periculoși pentru cetățenii care frecventează parcul și aleile de sub Tâmpa.

Articol de Camelia Vlad, 09 Iulie 2025, 16:21
Astfel, unii arbori sunt pregătiți pentru tăiere, alții doar de toaletare. Situația a fost prezentată astăzi, în cadrul unei întâlniri de lucru organizată la Prefectura Județului Brașov, la care a participat primarul municipiului Brașov, George Scripcaru, alături de reprezentanți ai administrației publice locale și ai instituțiilor responsabile cu gestionarea zonelor forestiere.
„Am evidențiat, la fel ca domnul primar George Scripcaru, faptul că primordial este ca acea zonă să devină una sigură pentru cetățeni, iar în acest sens, membrii comisiei au stabilit care arbori trebuie extrași și care toaletați. De asemenea, s-a stabilit că se vor face plantări în locul arborilor extrași, cu specii care se plătează mai bine, conform specialiștilor, la condițiile de sol și climă din zona respectivă”, a precizat prefectul Cătălin Văsii.
Cu această ocazie, primarul George Scripcaru a propus extinderea colaborării dintre instituțiile specializate reprezentate în comisie și Primăria și Consiliul Local Brașov, pentru monitorizarea în continuare, efectuarea de studii și prezentarea unor soluții atât în zona aleii Tiberiu Brediceanu, cât și în alte zone din municipiu în care există arbori potențial periculoși pentru cetățeni.
Comisia, însă, mai are în vizor copaci potențial periculoși.
„Comisia de verificare a identificat 604 arbori periculoși. Există două categorii de arbori periculoşi. O categorie care, din păcate, trebuie efectiv înlăturaţi, trebuia tăiaţi în regim de urgenţă, pentru că prezintă nişte caracteristici care fac ca aceşti arbori să pună în pericol viaţa oamenilor. Iar a doua categorie de arbori periculoși este reprezentată de acei arbori care pot fi toaletați, astfel încât să fie siguri să nu reprezintă un pericol pentru cetățenii municipiului Brașov”, a declarat reprezentantul Gărzii Forestiere în această comisie, Florin Nan.
Pe de altă parte, specialiștii încearcă să înțeleagă ce se întâmplă cu arborii care par sănătoși, dar nu sunt.
„De ieri am demarat un studiu în zonă. De ce? În primul rând, au fost două evenimente recente, frasinul care a căzut. E un fenomen atipic, în sensul că nu este cunoscut. Frasinul cade de regulă după ce se usucă, nu cu frunzele pe el și nu cad frasinii care sunt așa de viguroși. Acesta era viguros și nu prezenta simptome, chiar tomografia arăta bine. Nu erau simptome evidente”, a punctat reprezentantul Institutului Național de Cercetare, Dezvoltare în Silvicultură „Marin Drăcea” – Stațiunea Brașov, Dănuț Chira.
Citește și: Puii de urs nu au ajuns la Libearty