Ce se întâmplă cu animalele evadate de la Zoo?!

Articol de Camelia Vlad, 09 Iulie 2025, 13:48
Dacă în cazul unor pagube produse de animalele sălbatice care pătrund în comunități există norme legislative pentru intervenție, precum tranchilizarea sau chiar împușcarea sălbăticiunilor în situații de urgență, în cazul evadării speciilor periculoase, precum felinele mari, din grădinile zoologice, nu există prevederi clare dacă acestea pătrund în zonele locuite.
Această problemă a fost analizată astăzi la întâlnirea de lucru organizată la Prefectura Județului Brașov, la solicitarea Grădinii Zoologice Brașov, la care au participat reprezentanții autorităților locale cu competențe în astfel de situațiile de urgență.
Concluzia la care s-a ajuns este că se impune o inițiativă de modificare a legislației naționale în materie, spune prefectul Cătălin Văsii:
„A fost o întâlnire în care am discutat mai multe variante prin care s-ar putea gestiona astfel de situații. În acest moment, nu există în nici un județ din România o procedură de intervenție în situații de urgență generate de evadarea unor animale sălbatice periculoase din spații special amenajate. Au fost prezentate câteva exemple punctuale de intervenție în cazul unor grădini zoologice din alte țări – Germania, Franța, Bulgaria, Ungaria, iar concluzia la care s-a ajuns este că se impune o inițiativă de modificare a legislației naționale în materie. Mai precis, a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 81/2021, privind aprobarea metodelor de intervenție imediată pentru prevenirea și combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor și bunurilor acestora, în intravilanul localităților. Este vorba despre o modificarea vizând includerea tuturor speciilor de animale periculoase în această ordonanță. Vom întocmi un proiect de modificare pe care îl vom discuta cu instituțiile reprezentate la întâlnirea de lucru de astăzi, iar forma finală a propunerii noastre o vom înainta Guvernului”.
O asemenea procedură este cerută și de Asociația Europeană a Grădinilor Zoologice și Acvariilor, la care Grădina Zoologică Brașov este membru temporar.
Zoo Brașov deține mai multe exemplare de animale sălbatice periculoase: leu, tigru, leopard al zăpezilor, jaguar, râs, urs brun.
Pentru prevenirea evadării acestora, instituția aplică toate măsurile de siguranță prevăzute de legislația în vigoare și are elaborate preoceduri interne și planuri de intervenție, dar doar în interiorul Grădinii Zoologice pentru astfel de situații.
CITEȘTE ȘI: Contracte de concesiune anulate pentru unele locuri de veci din Cimitirul municipal