Colegiul Național „Andrei Șaguna”, prima școală de stat din țară care a primit acreditare Cambridge
Colegiul Național „Andrei Șaguna” este prima școală de stat din țară care a primit acreditare Cambridge, iar absolvenții care vor susține examenele pe acest model vor avea deschise ușile universităților de top din lumea întreagă.

Articol de Adina Chirvasă, 07 Iulie 2025, 16:41
Acreditarea Cambridge a fost posibilă după ce „Șaguna” obținuse deja acreditarea pentru Diploma Programme, adică Bacalaureatul internațional. Prima generație de Diploma Programme intră în toamnă în clasa a XII-a, dar cei interesați vor putea susține și examenele Cambridge. Contra cost.
„Acreditarea Cambridge înseamnă următorul lucru. Vom putea susține și pregăti examenele «A-Levels» pentru Bacalaureatul britanic în școala noastră, începând cu anul școlar următor. Materiile acreditate sunt matematică, fizică, biologie, istorie, geografie. Ne-am orientat în această formă pentru ca să putem să susținem atât profilul real cât și cel uman. «A-Levels» este recunoscut peste tot în lume, este considerat cel mai greu examen de bacalaureat din lume la ora actuală”, a menționat prof. Carmen Tănăsescu, director Colegiul Național „Andrei Șaguna”.
Universități precum Harvard, Oxford sau Cambridge impun examene A-Level la minimum trei discipline. Zurich cere două, astfel încât, dintre cele șase materii pentru care se va face pregătire, elevii pot alege câte au nevoie. Însă, ei vor susține în paralel – obligatoriu – și Bacalaureatul românesc, a precizat prof. Carmen Tănăsescu: „În școala noastră, toți elevii care au început deja să lucreze pe structura Bacalaureatului internațional de tipul Statelor Unite, merg în paralel cu programul național și ei vor avea ambele examene de Bacalaureat, atât cel național cât și Bacalaureatul internaționale, susținute anul următor. La fel se va întâmpla și cu Cambridge. De altfel, copiii care urmează diploma program pot să susțină automat și Cambridge, motivul fiind ca partea de conținut coincide”.
Citește și: Saguna, tot mai aproape de un Bacalaureat care "deschide uși" peste tot în lume