Dezbatere publică „Arborii: un/în pericol”, la Brașov
În contextul generat de o serie de evenimente nefericite, care au cauzat pagube materiale și naturale, inclusiv accidentări și pierderi de vieți omenești, provocate de căderi de arbori în mediul urban, Comisia pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților organizează la Brașov dezbaterea “Arborii: un/în pericol”.

Articol de Camelia Vlad, 28 Iulie 2025, 16:05
Evenimentul se va desfășura miecuri (30 iulie), de la ora 18.00, la Centrul Cultural Reduta.
Scopul dezbaterii este să aducă la aceeași masă factori de decizie responsabili cu elaborarea politicilor publice, autorități locale, specialiști și reprezentanți ai societății civile, în încercarea de a găsi cele mai bune soluții pentru a asigura atât siguranța cetățenilor cât și protejarea mediului înconjurător.
Dezbaterea este găzduită de președintele interimar al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților, Adrian Giurgiu, și de parlamentarul brașovean Allen Coliban, membru al comisiei.
Intrarea este liberă.
În motivarea inițiativei se precizează că în ultimele săptămâni, în Brașov au fost marcați ca fiind periculoși 604 de arbori, dintre care 251 pe alei și restul în fond forestier. De asemenea, au fost tăiați de urgență în jur de 20 de arbori și au fost marcați pentru tăiere peste 50 de arbori.
În același timp, restul arborilor din aria protejată muntele Tâmpa și situl Natura 2000 sunt în prezent analizați de către Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice. Restul arborilor marcați din domeniul public vor fi analizați individual, pentru a se decide tipul intervenției - tăiere sau toaletare. Rezultatele acestor analize vor fi predate Primăriei Municipiului Brașov, care va decide viitorul parcurs.
Totuși, nu toți arborii din oraș beneficiază de aceeași atenție, consideră inițiatorii.
Dezbaterea este moderată de jurnalistul Vlad Tăușance, iar printre invitați se numără Bogdan Dragnea, Ofițer pentru neutralitate climatică M100, Alex Purcaru, arborist certificat, Andreea Răducu-Lefter, Președinte al Asociației Peisagiștilor din România (filiala București), Cristian Țetcu, reprezentant Direcția de Infrastructură și Servicii Bistrița și Ciprian Gălușcă, Director Executiv Centura Verde.
În urma dezbaterii, organizatorii anunță că vor prezenta primăriei municipiului Brașov un set clar de criterii de evaluare a gradului de periculozitate pe care anumiți arbori îi prezintă, scenarii de afecțiuni ale arborilor și soluții recomandate de arboriști, exemple de bune practici în domeniu, din alte județe ale României și cum pot fi ele replicate.
Citește și: Ziua Națională a Ambulanței