Dezbateri despre fake-news, manipulare și dezinformare, la Brașov

Articol de Sorin Ţîrcă, 16 Mai 2025, 16:54
Cum putem face alegerile corecte în era post-adevărului și a inteligenței artificiale au putut afla brașovenii prezenți la conferința de vineri, 16 mai, din seria „Impact 2050”.
Cei doi speakeri, Romulus Oprică și Dragoș Stanca, au vorbit despre fake-news, manipulare și dezinformare, rețele sociale, democrație și polarizare în societate și au analizat cauze și posibile soluții.
Organizatorul evenimentului, Romulus Oprică:
De ce vorbim despre epoca post-adevăr? Pentru că este în jurul nostru, pentru că post-adevărul este ceea ce ne înconjoară, ceea ce ne face viața mai grea, pentru că faptele și realitatea, așa cum le știam noi în trecut, factuale, nu mai contează, mult mai mult contează emoțiile, opiniile personale, indiferent cât sunt de valoroase sau nu. Pentru că în perioada aceasta, în care echivalența opiniilor este totul, putem să ne informăm despre cum să ne operăm pe creier de la un influencer și probabil chiar cum să ne facem noi operația.
Dragoș Stanca a explicat care sunt pericolele și cum ne expunem la acestea.
Din păcate, algoritmizarea duce la consecințe cât se poate de vizibile și în această perioadă electorală putem să vedem. Algoritmii, în principiu, iubesc lucrurile extreme, nu iubesc adevărul. Algoritmii au nevoie de mult conținut, nu au nevoia de mult adevăr. Cu cât stăm mai mult în rețea, cu atât ne antrenăm mai multe frici, încercăm să ne răspundem mai multor sentimente primare și, din nefericire, votăm în consecință. Democrațiile, în general, au o provocare majoră.
Tema conferinței de la Brașov a fost „Societatea în era post-adevărului și a inteligenței artificiale”.
CITEȘTE ȘI: Program special la Evidența Persoanelor în weekend