„Educație cu vedere la natură”, noul proiect al Asociației Colinele Transilvaniei
Elevii redescoperă natura prin lecții interactive în aer liber, menite să refacă legătura cu mediul.
Articol de Camelia Vlad, 15 Iulie 2025, 16:46
Mai mulți elevi brașoveni participă în perioada vacanței de vară la proiectul „Educație cu vedere la natură în Colinele Transilvaniei”.
Inițiatiatorii proiectului și-au propus să transforme educația de mediu într-o experiență reală, trăită, și să contribuie la protejarea a două dintre cele mai valoroase situri Natura 2000 din România, din regiunea Hârtibaciu - Târnava Mare.
„Scopul acestui proiect este să promovăm ideea de educație pentru peisaj și de întoarcere un pic către natură a comunităților din ecodestinația Colinele Transilvaniei și vom face asta încercând să dăm un exemplu despre cum poți transforma o curte a școlii într-un spațiu de învățare. Vom folosi curtea școlii din Angofa, care este un cătun din apropierea Sighișoarei, pentru a dezvolta câteva mici, le-am numit noi, stații de interpretare a naturii", a spus Cristina-Ana Iliescu, manager Destinație în cadrul Asociației Colinele Transilvaniei.
Aceste arii protejate sunt cunoscute pentru biodiversitatea lor remarcabilă, cu peisaje medievale unice în Europa, care găzduiesc o varietate impresionantă de specii de plante și animale, unele dintre ele amenințate la nivel european și mondial.
Totuși, tinerii și copiii petrec tot mai puțin timp în aer liber, iar lipsa cunoștințelor despre biodiversitate și impactul activităților umane asupra ecosistemelor reprezintă o amenințare serioasă pentru viitorul regiunii, spune Cristina Iliescu:
„Beneficiul va fi că facem un exemplu despre cum se poate, cum curtea școlii poate deveni o bucată din sala de clasă, cum poți folosi o materie ca Biologia, de exemplu, scoțându-i afară; mult mai ușor să le arăți și să le vadă cu ochii, să experimenteze, să pună mâna, să nu le fie frică să pună mâna pe o gâză, să nu le fie frică să pună mâna pe o broască sau să observe o pasăre de la depărtare, să observe comportamentul și să vadă puțin, să se reîntoarcă la această legătură care, în zona rurală, încet, încet, s-a pierdut, puțin, conexiunea asta a noastră cu natura. Ne place tuturor să fim în natură, dar parcă ne e frică de anumite elemente naturale".
Proiectul „Educație cu vedere la natură în Colinele Transilvaniei” vizează direct comunitățile din 45 de localități din județele Brașov, Sibiu și Mureș și își propune să inspire schimbarea și la nivel instituțional. Astfel, vor fi organizate vizite de studiu pentru reprezentanți ai administrațiilor locale și ai unităților de învățământ.