JURNAL DE CĂLĂTORIE. Singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc se află în lumea satului lipovenesc
În lumea lipovenilor din Jurilovca, liniștea, peisajul autentic al satului de pescari de altădată, cu căsuțele alb-albastre, dar și peisajele deltaice vă vor purta într-o altfel de Românie.
22 Aprilie 2023, 20:37
În lumea lipovenilor din Jurilovca, liniștea, peisajul autentic al satului de pescari de altădată, cu căsuțele alb-albastre, dar și peisajele deltaice vă vor purta într-o altfel de Românie.
Diminețile și serile le-ați putea petrece pe malul "Mării Dulci" a țării noastre. În antichitate, se numea Halmyris și era legat de Marea Neagră, acum cele două tărâmuri maritime sunt despărțite de un fir de nisip și a devenit cel mai mare lac de apă dulce din țară, purtând denumirea de Lacul Razim. Paradis pentru zeci de specii de păsări, martor al istoriei și sursă de hrană pentru localnici, legenda spune că atunci când apele sale devin nărăvașe din senin, acesta este mult mai periculos decât marea.
Tot pe malurile sale puteți admira și chiar urca pe Capul Doloșman, singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc la care natura muncește de peste 20 de milioane de ani pentru a crea această minune dobrogeană ce îți taie răsuflarea cu spectaculozitatea sa.
Rezervația naturală de 125 hectare a fost declarată arie protejată și este inclusă în Parcul Național Delta Dunării aflat pe lista patrimoniului mondial al UNESCO.
De menționat este și faptul că rezervația adăpostește și asigură condiții de hrană și cuibărire pentru păsări migratoare, de pasaj sau sedentare dintre cele mai diverse.
Odată ajunși pe platoul Capului Doloșman, practic pătrundeți în cea mai veche așezare atestată documentar pe teritoriul României, Cetatea Argamum, construită înainte de Hristos, prin anii 660 - 670.
Într-un peisaj mirific, cu apele Razemului la picioare, legenda cetății spune că pe aici ar fi trecut corabia argonauților după ce au furat lâna de aur.