La Brașov începe montarea primelor 100 de ecoinsule digitalizate, finanțate prin PNRR
În prima etapă vor fi montate 100 de ecoinsule supraterane cu sisteme de preluare a cinci tipuri de fracții de deșeuri: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton. Până atunci se execută demontarea celor vechi și amenajarea platformelor necesare.
Articol de Radio România Brașov, 12 Mai 2025, 16:14
Brașovul trece la o nouă etapă de modernizare a sistemului de colectare selectivă a deșeurilor de la populație, prin extinderea sistemului de insule ecologice informatizate, cu containere separate pentru fiecare tip de deșeu: biodegradabil, rezidual, sticlă, hârtie și carton, plastic și metal, în locul celor clasice, cu platforme deschise.
Astfel, după cele 74 de ecoinsule montate anii trecuți, de săptămâna viitoare începe montarea primelor 100 de astfel de sisteme, finanțate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență. Noutatea acestor platforme digitalizate este că vor putea prelua cinci tipuri de deșeuri de la populație, față de patru cum a fost până acum. Astfel, pe lângă deșeurile reziduale, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton, noile platforme vor avea și container pentru deșeuri biodegradabile.
,,Am început demontarea vechilor platforme de depozitare a deșeurilor din cartierul Astra, iar în zilele următoare vom intra și în celelalte cartiere. De luni vin primele ecoinsule digitalizate din cele 100 care vor fi montate în prima etapă. Am gândit un plan astfel încât să punem în cât mai multe cartiere aceste sisteme de colectare. Suntem în discuții cu Ministerul Mediului ca tot ceea ce se amplasează în Brașov să fie un singur model, cel compact, astfel încât să avem o eficiență mai mare în gestionarea sistemului de colectare (primăria a accesat finanțări pentru mai multe tipuri de sisteme, unele compacte, cum sunt cele existente deja, altele sub forma unor igluuri, n.n.). Până vom finaliza procedura de amplasare vom lăsa acces liber, dar după aceea, toată lumea care are contract va primi o cartelă pentru a accesa acest sistem. În paralel vom instala și sisteme de supraveghere video, astfel încât să identificăm persoanele care depozitează ilegal, precum și pe cei care încearcă să distrugă aceste echipamente”, a precizat primarul George Scripcaru.
Insulele ecologice sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor, protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat, dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate, modul GSM pentru transmisie date, bază de date privind beneficiarii serviciului.
Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare. Sunt colectate informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate, precum și referitoare la persoanele care introduc deșeurile în containere.
Obiectivul insulelor ecologice informatizate este de a colecta și reintroduce în circuitul de producție o cantitate cât mai mare de materiale reciclabile și de a scădea semnificativ cantitatea de deșeuri reziduale depozitate în final la groapa de gunoi a orașului.
Cele 100 de insule supraterane sunt încasetate, cu 5 containere de câte 1.1 metri cubi (mc) pentru cele 5 fracții: biodegradabil; rezidual; sticlă; plastic și metal; hârtie și carton.
Față de sistemul actual de colectare selectivă apare, conform legii, și fracția de deșeuri biodegradabile.
În acest container brașovenii vor putea depozita: deșeuri de origine organică, care se descompun natural prin acțiunea microorganismelor, cum ar fi: resturi de fructe și legume, coji de ouă, zaț de cafea, pliculețe de ceai, resturi de plante, flori uscate, frunze.
Valoarea contractului subsecvent pentru cele 100 de ecoinsule digitalizate este de 8.195.887 lei, TVA inclus, furnizorul fiind Asocierea Grădinaru Import Export S.R.L. și Teksin Konteyner Vegalvaniz San.Tic.St.
În paralel, în această perioadă, municipalitatea este în discuții cu Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, ministerul responsabil în implementarea acestei componente din PNRR, pentru a obține acordul ca toate sistemele de colectare selectivă digitalizate finanțate la nivelul Brașovului să fie de același tip, respectiv o unitate care conține toate tipurile de containere necesare depozitării celor 5 fracții de deșeuri.
Acest proiect este finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, Componenta C3 – Managementul Deșeurilor, Subinvestiția I1.
CITEȘTE ȘI: La Brașov vor fi fabricate primele drone militare