La Feldioara începe Festivalul „FilmeDar, Filme-n dar, dar şi poveste”
Cetatea din Feldioara devine centrul festivalului „FilmeDar, Filme-n dar, dar şi poveste”, eveniment ajuns la a cincea ediție.

Articol de Camelia Vlad, 11 Iulie 2025, 18:00
Începând din această seară până duminică (11-13 iulie), la Cetatea din Feldioara vor putea fi vizionate filme noi și vechi, cu subiecte memorabile, precum Moromeții 3, Visul și Nemuritorii.
Și cei mici vor avea parte de producții cinematografice rulate cu dedicație. Toate acestea în cadrul unui mare proiect de dezvoltare culturală a comunității.
„Mă bucur că putem face cultură la Feldioara și educație. Este foarte important, pentru că am reușit să reabilităm niște monumente istorice, să le introducem într-un circuit turistic, iar acestor monumente o să le dăm viață. La noi, asta se întâmplă și mă bucur că locuitorii din Feldioara și nu numai, locuitorii județului, se pot bucura de trei zile de film în Cetatea Feldioara. Anul trecut, cred că în fiecare seară am avut peste 500 de vizitatori și ăsta e un lucru foarte bun”, a spus primarul comunei Feldioara, Sorin Taus.
Programul celor trei seri a fost îmbogățit cu momente muzicale, susținute de artiști îndrăgiți de orice public.
Fanfara de Juniori Feldioara va deschide evenimentul sub coordonarea lui Matthias Roos, Grupul Vocal Anatoly al Operei Braşov va susține un concert în cea de-a doua seară, iar Trupa Fără Zahăr va încheia evenimentul cu poveşti din viaţă sau din filme.
O altă noutate a acestei ediții aniversare este organizarea unui atelier de actorie.
„Ne-am dorit să aducem mai aproape localnicii, copiii, tinerii din localitate și am organizat un atelier de actorie, în colaborare cu actrița Georgiana Ion, și avem 12 tineri elevi, care s-au transformat în niște călători în timp, le-am spus noi, pentru că au luat chipul unor personaje conectate cu istoria și tradițiile Feldioarei. Aceștia vor fi în fiecare seară costumați frumos, să primească publicul la eveniment. Așadar, sunteți bineveniți în Cetatea Feldioara și datorită acestei activități, dar și acestor tineri”, a precizat Georgiana Gămălie, responsabil cu proiecte culturale în Feldioara.
Un moment special la festivalul din Feldioara va fi la vizionarea scurt-metrajul „Fabulosul destin al lui Toma Cuzin”, în timp ce actorul căruia îi este dedicată producția se va afla în mijlocul publicului.
Tot Cuzin Toma a ales și filmul „Moromeții 3”, care va rula în această seară pe zidurile cetății.
„Eu cred că e foarte important, mai ales pentru că aveți și întâlnirile cu tinerii și atelierele, să vadă un pic ce a însemnat perioada de imediată venire a comuniștilor la putere și cum cărțile se ardeau și nimeni nu era împotrivă”, a spus ambasadorul festivalului și comentatorul de cinema Margareta Irina Nistor.
Evenimentul este finanţat de Consiliul Judeţean Braşov cu suma de 29.000 de lei, în urma unui concurs de proiecte, alături de bugetul asigurat de Primăria Feldioara, în sumă de peste 50.000 de lei.
„Le-am fost alături și la prima ediție, în 2021, și ne bucurăm că putem fi alături de comuna Feldioara în organizarea acestui festival important. În acest an, Consiliul Județean a acordat 2.450.000 de lei pentru finanțarea proiectelor culturale, din care am reușit să finanțăm în total 40 de proiecte, 14 derulate de autorități și instituții publice, respectiv 26 derulate de ONG-uri”, a precizat directorul executiv din administrația județeană, Toaso Imelda.
Intrarea este liberă la toate momenele din programul festivalului.