Lucrări de restaurare la Biserica Sf. Nicolae
În câteva săptămâni, Biserica Sf. Nicolae și cele două paraclise intră în lucrări de restaurare.

Articol de Adina Chirvasă, 18 Iulie 2025, 14:35
Municipalitatea a obținut finanțarea de 5 milioane de euro pentru acest proiect, contractul de finanțare fiind semnat deja.
"Vom finanța ceea ce s-a prezentat astăzi din partea noastră ca și parteneri cu Biserica Sfântul Nicolae. Este vorba despre o sumă de 5 milioane de euro, care vor fi alocați din axa de finanțare pe Programul Regional Centru, pe care noi am gândit să-i redirecționăm pentru această restaurare, reparație și investiție, până la urmă, în acest loc, în această biserică foarte importantă pentru poporul român. Aici avem și Prima Școală Românească și Biserica Sfântul Nicolae, practic, reprezintă chintesența românismului până la urma urmei. Este important să susținem, să finanțăm și să facem ceea ce trebuie pentru a păstra cultura, identitatea și istoria Brașovului", a spus primarul municipiului Brașov, George Scripcaru.
Preotul Valentin Moșoiu, unul dintre cei care au sprijinit realizarea acestui proiect prin accesarea de fonduri nerambursabile, detaliază o parte dintre lucrările ce urmează a fi executate:
"Aici, în Biserica Mare, o să se intervină asupra picturii și o să se facă curățare, după care integrare cromatică pentru restaurare la tot ansamblul pictural. Totodată, o să avem și investiții legate de instalații, instalațiile electrice, instalațiile termice și partea de securitate la incendiu. Plus restaurarea iconostasului, cu toate icoanele. Pe exterior, în primă fază punem în siguranță picturile, după care o să se refacă toată tencuiala exterioară și lacunele de pe acoperișul bisericii".
Execuția lucrărilor este planificată să se desfășoare pe o perioadă de 36 de luni de la deschiderea șantierului.
Din valoarea de de aproape 25 de milioane de lei cât însumează proiectul, peste 22 de milioane reprezintă finanțare nerambursabilă.
Potrivit istoricilor, Biserica Sf. Nicolae este unul dintre cele mai importante monumente ale Brașovului, reprezentând, începând cu secolul al XIV-lea, un adevărat centru al românismului și ortodoxiei din această zonă, al sud-estului Transilvaniei, dar și din România.
Biserica "Sfântul Nicolae" - Șchei - Brașov este atestată documentar din secolul al XIV-lea, dar existența ei ca biserică de lemn este mai veche cu un secol.
În secolul al XV-lea s-a construit "Biserica de zid", mărită și împodobită în mai multe rânduri în secolul al XVI-lea.
Pentru construcția ei, credincioșii români din Șcheii Brașovului au fost sprijiniți prin dania mai multor voievozi din Țara Românească și Moldova, încât această biserică a devenit ctitorie voievodală.
Printre ctitori se numără Vlad Călugărul, Neagoe Basarab, Aron Vodă, Mihai Viteazul, Constantin Brâncoveanu și alții.
Prin purtarea de grijă a protopopului Mihai s-a înființat Prima Școală Românească, între anii 1595-1597, iar prin dania voievodului Aron Vodă, în anul 1761, i s-a adăugat etajul.
Ca formă arhitectonică, aparține tradiției bizantine.
În anul 1740 biserica a fost extinsă spre est cu 13 m.
Cele două paraclise laterale s-au construit astfel: cel din partea nordică, între anii 1733-1735 și cel din sud, 1750-1752. Paraclisele păstrează tâmplăria și pictura epocii.
În secolul al XIX-lea biserica a fost renovată de mai multe ori.
Între anii 1939-1946 biserica a fost reparată și înzestrată cu mobilier nou, inclusiv tâmplăria sculptată și aurită. Tot atunci a fost pictată, în tehnica frescă, de Costin Petrescu.
Între anii 1968-1976 au fost executate lucrări de restaurare, inclusiv a frumoasei tâmplării în stil brâncovenesc din paraclisul de sud.
În anul 1961 s-a organizat muzeul Bisericii Sfântul Nicolae din Scheii Brașovului. Aici sunt expuse o parte din tipăriturile Diaconului Coresi și alte prețioase manuscrise și tipărituri, ca și obiecte de mare valoare muzeistică.
Biserica are o bogată arhivă, adăpostită în „Casa Barac".