Ministrul Sănătății vrea să trimită corpul de control la Spitalul Județean Brașov după scandalul serului fiziologic
În momentul de față nu există o lipsă acută de ser fiziologic în România, iar criza de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov ar fi cauzată de managementul defectuos, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rogobete, în conferința de presă susținută în această dimineață la Spitalul de Urgență Bagdasar Arseni. Ca urmare, spune oficialul, vrea să trimită corpul de control la Brașov.

Articol de Camelia Vlad, 03 Iulie 2025, 12:46
„Stocurile pentru serul fiziologic există, indiferent de volumul flacoanelor (...) Avem undeva la 5 milioane de flacoane în stoc. Există, într-adevăr, situații punctuale, cum ar fi cel de la Brașov, unde domnul manager are datorii de peste 500.000 de lei la distribuitorii de ser fiziologic, motiv pentru care produsul nu mai este livrat în acest spital. Mai există și alte situații, izolate, în care managerii de spitale au ales să ocolească sistemul de licitații publice și să încheie acorduri-cadru pe mai mulți ani pentru serul fiziologic, să semneze contracte de atribuire directă. Această situație a dus la discontinuități. Voi retrimite corpul de control la Brașov (...) Ținând cont că domnul manager nu reușește să asigure nici măcar ser fiziologic pentru spitalul pe care îl coordonează, eu cred că autoritatea locală în subordinea căreia se află spitalul ar trebui să ia atitudine urgent”, a declarat ministrul Sănătății Alexandru Rogobete.
„Ne bucurăm să avem control de la Ministerul Sănătății”
Managerului Spitalului Județean Brașov, Emil Mailat, îl corectează pe ministrul Sănătății și precizează că datoriile Spitalului Județean către furnizorul de ser fiziologic sunt de aproximativ 200.000 de lei, nicidecum de 500.000 de lei, deoarece multe dintre facturi au fost plătite între timp, cu toate că spitalul are probleme mari din cauza subfinanțării.
Astfel, un control de la minister la spitalul brașovean este mai mult decât binevenit, spune Emil Mailat: „Nu ne speriem de un control, chiar mă bucur că vine Corpul de Control al Ministerului Sănătății. Astfel se va confirma faptul că Spitalul Clinic Județean de Urgență, de mai bine de 3 luni de zile, deși lucrează pe o finanțare de avarie, și-a desfășurat activitatea. Numărul pacienților nu a scăzut, am încercat să aducem toate serviciile la același nivel, deși am avut probleme de finanțare, precum și probleme de aprovizionare cauzate de această problemă de finanțare (...) Mă bucur că va veni o echipă, consider eu, independentă, care va face un raport independent, din care va reieși faptul că Spitalul Clinic județean de Urgență și-a îndeplinit toate datoriile”.
Finanțare de doar 65% din factura spitalului pe luna iunie
Emil Mailat a detaliat și cum s-a ajuns în această situație: „Ne este greu să avem o finanțare lunară cu 20% mai mică decât cea validată, ne este greu că în luna iunie 2025 am avut o finanțare de aproximativ 65% din factură, astfel încât nu am putut ieși nici o lună din arierată, deci nu am putrut face plăți către furnizori. Într-adevăr, către furnizorul de ser fiziologic avem datorii, nu sunt de 500.000, sunt datorite undeva mai jos de 200.000, pentru că am plătit din ele încet, încet, cât am putut, în aceste condiții vitrege (...) Așteptăm corpul de control, așteptam raportul acestora și sunt sigur că se va dovedi că managementul Spitalului Județean și-a făcut datoria, a luptat în aceste condiții grele și a asigurat asistență medicală pentru pacienții din județul Brașov”.
Directorul Casei Județene de Asigurări de Sănătate Brașov, Ancuța Daisa, confirmă că spitalul mai are de încasat bani pentru serviciile medicale prestate în luna mai: „Confirmăm faptul că, la acest moment, în cadrul relației contractuale de natură civilă care are ca obiect decontarea serviciilor medicale contractate de către Spitalul Clinic de Urgență Brașov, realizate și validate, servicii care se acordă prin angajații acestuia, în cadrul spitalizării de zi și spitalizării continue, CAS are de achitat pentru serviciile medicale acordate pe parcursul lunii mai cu termen de scadență de plată luna iunie, aproximativ 4 milioane de lei. Având în vedere faptul că în continuare ne aflăm sub incidența prevederilor legale care reglementează la nivel de ordonator principal de credite încadrarea lunară în credite de angajament și credite bugetare, plățile către furnizorii medicale spitalicești se efectuează etapizat. Totodată, precizăm faptul că managementul financiar al unităților sanitare cu paturi de stat nu este de competența CAS”.
Vă reamintim că problema serului fiziologic, apărută în ultimele luni atât la spitalele din Brașov, cât și în alte zone ale țării, printre care Sibiu, nu a fost rezolvată întrucât nu s-a găsit nici un ofertant la cele două licitații organizate pentru acest produs farmaceutic, astfel că urmează o a treia licitație. Ca urmare, în această perioadă, la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov a fost limitat numărul intervențiilor, ca soluție necesară pentru administrarea perfuziilor. Sunt amânate cele care nu sunt considerate urgențe și dacă viața acelor pacienți nu este în pericol din această cauză. Se intervine, totuși, și la aceștia, dacă aduc ser fiziologic din alte surse, caz în care li se decontează în funcție de cerințe. Dar stocurile de ser fiziolofic s-au epuizat rapid și din unitățile farmaceutice brașovene.
Citește și: Criza serului fiziologic a atins și farmacii