Nereguli descoperite în urma controalelor Poliției Locale în zona nouă a cartierului Tractorul
Nereguli descoperite în urma controalelor Poliției Locale în zona nouă a cartierului Tractorul, acolo unde au fost ridicate și sunt în plan noi dezvoltări imobiliare.

Articol de Adina Chirvasă, 23 Iulie 2025, 16:14
Verificările au avut loc începând de la jumătatea lunii mai și în luna iunie, iar 26 de dezvoltatori au fost găsiți cu probleme.
Principala abatere constatată este infrastructura rutieră, pe care dezvoltatorii ar fi trebuit să o amenajeze și să o predea apoi Primăriei, în conformitate cu obligațiile din autorizațiile de construire.
Mai mult, unii au primit și certificate de edificare fără a fi fost verificați dacă au respectat condițiile impuse.
„Aceste imobile s-au construit fără să se respecte aceste reglementări. Primăria a emis un număr foarte mare de certificate de edificare. Acești oameni și-au intabulat imobilele, le-au vândut clienților, iar acum familii întregi s-au mutat în imobile care, în realitate, sunt în zone cu noroaie, pietriș, fără infrastructură stradală, care era obligativitatea dezvoltatorilor. Sunt dezvoltatori serioși, dar sunt și foarte mulți, din păcate, neserioși, care păcălesc oamenii, care nu respectă regulile și care după aceea transmit clienților că nu ei trebuie să facă lucrul acesta, că nu ei sunt vinovați. Primăria nu poate să elibereze certificate constatatoare dacă nu se respectă autorizația de construcție”, a declarat primarul George Scripcaru.
În urma verificărilor, 7 dezvoltatori s-au conformat și au intrat în legalitate, 11 au început procedurile, iar 8 dezvoltatori nu au făcut niciun demers.
Municipalitatea îi va obliga să intre în legalitate, iar dacă nu se vor conforma, nu vor mai putea construi, promit rerezentanții municipalității, pentru că nu vor mai primi autorizații pentru noi proiecte, iar certificatele de edificare pentru ce au construit deja nu vor fi eliberate.
În esență, asta înseamnă că nu vor putea intabula blocurile și nici nu pot face tranzacțiile de vânzare-cumpărare. Și s-ar putea ajunge și în instanță, dacă va fi nevoie.
Documente ar fi fost eliberate în perioada 2020-2024, potrivit reprezentanților municipalității.
În acea perioadă, primar al municipiului Brașov a fost Allen Coliban, care a trimis în scris redacției punctul său de vedere și care a transferat responsabilitatea pe actualul primar: „Haosul imobiliar din Tractorul Nou este opera unui singur om: George Scripcaru. Brașovenii știu lucrul acesta. PUZ-urile din zonă și celelalte reglementări au fost aprobate în perioada 2010-2020, la fel și majoritatea Certificatelor de Urbanism și a Autorizațiilor de Construire. Scripcaru a permis apariția blocurilor pe străzi neasfaltate, a permis construirea de imobile în mijlocul străzilor figurate prin PUZ-uri, a permis străzi fără trotuare și fără infrastructura edilitară aferentă. Scripcaru ar trebui să dea socoteală pentru:
-Casele care au apărut fix pe unde trebuiau să fie cele 4 benzi ale străzii 1 Decembrie
-Faptul că străzi precum Ștefan Baciu, Ion Popasu, I.C. Brătianu, Nicolae Labiș nu sunt rectilinii, nu au trotuare, -cauzele fiind suprapuneri peste proprietăți private, autorizate fix de George Scripcaru
-Problemele de canalizare din nordul cartierului, în special zona Nicolae Labiș - George Bacovia.
HCL 276/2018 a fost născocirea lui Scripcaru pentru a forța dezvoltatorii imobiliari să cedeze terenuri, dar a venit la ani de zile după ce fuseseră demarate dezvoltările imobiliare din zonă și după ce tot el le autorizase. HCL 276/2018 nu poate fi o soluție pentru responsabilitatea administrației locale de a rezolva infrastructura edilitară. Cum poate un dezvoltator, care are o bucățică de stradă ce trece pe terenul său, să proiecteze coerent strada, trotuarele, canalizarea și iluminatul public și să le predea (repet, aferent strict acelei porțiuni) Primăriei Brașov, la cheie? Iar toate aceste fragmente primite de la dezvoltatori, de-a lungul timpului, să se îmbine perfect la final, într-o stradă dezvoltată coerent? Dovada că NU funcționează abordarea aceasta am văzut-o și o vedem în Tractorul Nou, de peste 10 ani de zile. E cazul să admită și Scripcaru că nu funcționează.
Administrația Scripcaru reprezintă clientelism, ilegalități, abuzuri și lipsă de viziune. Rezultatele le știm și le vedem cu toții.
Administrația pe care am condus-o între 2020 și 2024 a reprezentat o revenire la legalitate, la echitate, la predictibilitate. În mandatul meu, am depolitizat comisiile tehnice, iar avizele date au respectat atât reglementările, cât și nevoile urbanistice ale zonei. Am pornit demersurile pentru proiectarea corectă a «străzilor» moștenite, demersuri pe care Scripcaru le-a blocat imediat după preluarea mandatului. A revenit la presiuni și abuzuri dar doar împotriva unora dintre dezvoltatorii imobiliari - altora, le lărgește străzi pe banii noștri, acolo unde are interese directe. Acesta este Scripcaru, acesta este modul său de a face administrație, împotriva acestor practici voi continua să mă lupt - și acum, și din 2028”.
Reprezentanții municipalității susțin că au găsit și un dezvoltator care ar fi construit etaje în plus, iar în cazul lui vor fi începute demersurile de natură penală.
Un alt dezvoltator, care avea 8 blocuri în plan și care a construit deja 4 a primit și el certificat de edificare în timpul fostei administrații, dar acum a cerut autorizație de construcție pentru macarale. Nu a primit și nici nu o va primi, au transmis reprezentanții Primăriei.
De asemenea, au fost luați la verificat și dezvoltatorii care intră în insolvență, dar transferă apoi afacerile pe alte firme.
Citește și: Canalizarea orașului, vizată pentru modernizare