„Niciuna înfrântă, niciuna uitată, niciuna mai puțin”
„Niciuna înfrântă, niciuna uitată, niciuna mai puțin. Direcții de îmbunătățire a legislației privind violența domestică și femicidul”, este tema dezbaterii organizată la Brașov de Fundația HERA în parteneriat cu Facultatea de Psihologie și Științele Educației și Facultatea de Sociologie și Comunicare.

Articol de Camelia Vlad, 09 Iulie 2025, 16:01
Evenimentul, care se va desfășura în 25 iulie, între orele 10.00 și 13.30, la Aula Universității Transilvania, vine în contextul unei serii de crime violente împotriva femeilor înregistrate în ultimele luni în România.
„Dezbaterea va cuprinde 4 paneluri tematice, după cum urmează: Legislație și lacune, Găsirea soluțiilor de îmbunătățire a intervențiilor instituționale, Contribuția societății civile, Buget, voință politică & responsabilitate. Au fost invitați să ia parte la dezbatere reprezentanți ai autorităților centrale și locale, parlamentari, experți, organizații neguvernamentale și supraviețuitoare ale violenței domestice (...)Ne dorim ca acest eveniment să nu fie doar o platformă de dialog, ci o oglindă a responsabilităților care trebuie asumate. Violența domestică nu este o tragedie izolată, ci o realitate sistemică. Fiecare actor invitat are datoria să răspundă cu fapte, nu doar cu discursuri”, a declarat Camelia Clem, președinta Fundației HERA.
Evenimentul face parte dintr-un demers civic mai amplu, de monitorizare și presiune publică pentru reformarea legislației privind violența împotriva femeilor, cu accent pe protejarea victimelor și prevenirea femicidului, spun organizatorii. Un pachet de propuneri legislative și administrative, rezultat din dezbatere, va fi transmis Parlamentului și ministerelor relevante în sesiunea din toamnă.
„Într-un context social în care tot mai mulți oameni resimt nevoia de siguranță emoțională și de dialog autentic, Facultatea de Psihologie și Științele Educației susține inițiativele care aduc împreună cercetarea psihologică, formarea profesională și implicarea în comunitate. Ca facultate, ne propunem să sprijinim aceste procese de schimbare, care încep adesea prin ascultare, reflecție și curajul de a discuta despre aspectele dificile”, a declarat prof. univ. dr. Ana-Maria Cazan, decană, Facultatea de Psihologie și Științele Educației, Universitatea Transilvania din Brașov.
Citește și: Puii de urs nu au ajuns la Libearty