Parteneriat pentru rezolvarea problemei traficului între municipiul Braşov şi comuna Sânpetru
În şedinţa ordinară programată joi, 29 mai, Consiliul Judeţean Braşov va aproba Acordul de parteneriat pentru implementarea „Planului coordonator de circulație zona Tractorul VII, Tractorul VIII, Ocolitoarea Municipiului Brașov (VO1K), Str. Narciselor, Str. 13 Decembrie, intravilan Sânpetru”.

Articol de Radio România Brașov, 27 Mai 2025, 17:49
Acordul este iniţiat de către municipalitatea braşoveană şi mai include în rândul partenerilor UAT Comuna Sânpetru şi Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Braşov (structură din cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – CNAIR SA).
Parteneriatul va crea cadrul director pentru implementarea măsurilor menite să conducă la fluidizarea traficului rutier între comuna Sânpetru şi municipiul Braşov şi inclusiv la îmbunătăţirea conectivităţii cu localităţile Bod şi Hărman. Planul coordonator de circulaţie va fi preluat şi continuat în Planul Urbanistic General al municipiului Braşov, în documentele urbanistice ale comunei Sânpetru, dar şi la nivelul Consiliului Județean, astfel încât orice dezvoltare urbanistică viitoare în zonă să se raporteze la el.
În prezent, traficul între Braşov şi Sânpetru este deosebit de anevoios, având în vedere că singura cale de acces între cele două localități este podul care traversează ocolitoarea Braşovului, care trebuie lărgit.
Practic, în baza Acordului de parteneriat, administraţia judeţeană urmează să preia pasajul Sânpetru de la CNAIR şi să identifice împreună cu primăriile Braşov şi Sânpetru resursele financiare necesare execuţiei lucrărilor de extindere. În prealabil, Consiliul Judeţean şi-a asumat realizarea Studiului de Fezabilitate în vederea dublării podului, obiectivul fiind bugetat şi inclus în programul de investiţii din acest an.
După ce pasajul va fi preluat în patrimoniul judeţean, vor fi iniţiate demersurile necesare achiziţiei SF-ului, iar după recepţionarea documentaţiei, partenerii vor trebui să găsească fondurile pentru proiectarea lucrărilor și execuția lor.
CITEȘTE ȘI: Soluții pentru fluidizarea traficului dintre Sânpetru și Brașov
Potrivit „Planului coordonator de circulație zona Tractorul VII, Tractorul VIII, Ocolitoarea Municipiului Brașov (VO1K), Str. Narciselor, Str. 13 Decembrie, intravilan Sânpetru”, soluțiile de descongestionare a traficului între municipiul reşedinţă de judeţ şi Sânpetru, avizate recent în Comisia de circulaţie din cadrul Primăriei Braşov, sunt următoarele:
La nivelul municipiului Brașov,
- stradă colectoare în cartierul Tractorul, pe lângă calea ferată, racordată la ocolitoare, care continuă pe teritoriul administrativ al comunei Sânpetru, cu subtraversarea şoselei ocolitoare și care se conectează cu DN 13, în partea de nord a cartierului Stupini;
- extinderea la patru benzi a Căii Feldioarei, de la intersecția cu Str. Baciului la limita administrativă a municipiului (Hanul din Ardeal);
- pasaj Str. I.C. Brătianu – B-dul Griviței;
- conectare, relație dreapta, între ocolitoare și Str. Vasile Goldiș, care va fi modernizată;
- extindere la patru benzi a Străzii 13 Decembrie, de la Str. Vasile Goldiș la Str. Orizontului (Sânpetru, înainte de pasaj);
- Str. Narciselor, cu subtraversarea ocolitoarei;
- Amenajarea de benzi paralele cu ocolitoarea, între Str. Narciselor și DN 11.
La nivelul comunei Sânpetru,
- conectarea zonei Subcetate cu strada colectoare care vine din cartierul Tractorul pe lângă calea ferată, precum și cu ocolitoarea;
- extinderea DJ 103 la patru benzi, pe teritoriul comunei Sânpetru, la care se adaugă extinderea pasajului peste ocolitoare;
- amenajarea unui drum colector de legătură cu DN 11, în zona Stabilus, relație dreapta, spre Brașov;
- drum de legătură între Str. Ciobanului (Brașov) și Str. Narciselor (Brașov), pe teritoriul administrativ al comunei Sânpetru;
- conectarea la viitorul traseu al autostrăzii.
„Suntem implicaţi total în rezolvarea problemei traficului rutier între Braşov şi Sânpetru. Încă de la sfârşitul anului trecut am participat activ la discuţiile cu municipalitatea şi cu ceilalţi parteneri instituţionali, în urma cărora s-au conturat paşii concreţi pe care îi vom implementa împreună.
Prin intermediul Planului de circulaţie gândit pentru zona Tractorul şi cartierele rezidenţiale situate pe teritoriul administrativ al municipiului şi cel al comunei Sânpetru, vom lua măsurile necesare atât pentru extinderea căilor rutiere existente, cât şi pentru construirea unor drumuri colectoare şi de legătură, acestea urmând să fie conectate cu ocolitoarea şi cu arterele naţionale şi judeţene, în aşa fel încât să asigure o circulaţie fluidă şi normală, fără blocaje şi care să ţină pasul cu dezvoltările imobiliare.
În limita prerogativelor impuse de lege, prin intermediul specialiştilor noştri vrem să ajutăm cât mai mult autorităţile locale şi implicit locuitorii care se confruntă zilnic, de ani de zile, cu condiţii de trafic dificile. Acesta este primul pas în direcţia unei conectivităţi moderne a municipiului Braşov cu localităţile limitrofe”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.