Se cere reluarea sesiunii de finanțare a proiectelor prin Ghidul cultural al Primăriei Brașov
Reluarea sesiunii de finanțare a proiectelor prin Ghidul cultural al Primăriei Brașov. O cer reprezentanții segmentului cultural din oraș, reuniți sub umbrela Asociației Consorțiul Cultural Corona, care au și transmis, de altfel, o scrisoare deschisă municipalității.

Articol de Adina Chirvasă, 03 Iulie 2025, 12:30
Ei reclamă renunțarea tacită la sesiunea de selecție a proiectelor culturale cu finanțare nerambursabilă de către Primărie. Cei de la Consorțiul Cultural Corona subliniază faptul că există o ordonanță care prevede obligativitatea ca autoritatea finanțatoare să prevadă un buget distinct pentru acest capitol, lucru care s-a întâmplat în ultimii 15 ani. În 2025, însă, municipalitatea a anunțat că fondurile nerambursabile pentru cultură – aproximativ 3,5 milioane lei, vor fi gestionate prin Centrul Cultural Apollonia, unde cei interesați trebuiau să vină cu proiecte pentru finanțare, iar centrul se va implica în organizare și susținere.
„Dorim să transmitem, în numele membrilor asociației noastre, atât organizații non-guvernamentale, cât și instituții publice, că ne dorim o revenire la normalitate, o normalitate care făcea cinste Brașovului. Eram în rândul orașelor mari și civilizate ale țării noastre, în care există competiție, transparență și echitate în redistribuirea fondurilor publice”, a declarat Valer Rus, reprezentant al Consorțiului Cultural Corona.
De cealaltă parte, reprezentanții municipalității spun că încă de la începutul anului s-a anunțat că bugetul pentru acest an pornește cu un minus de câteva milioane de euro și, mai mult, că susținerea va fi făcută prin parteneriatele cu operatorii culturali. De asemenea, a fost amintită și situația încă neclară cu proiectele culturale desfășurate în anul anterior.
„Având în vedere situația dificilă prin care trece municipalitatea brașoveană, respectiv am plecat cu minus de 10 milioane de euro în acest an la bugetul local, precum și modul în care au fost implementate proiectele culturale anul trecut, în condițiile în care o mare parte dintre furnizori nu au respectat contractele pe care le-au avut cu municipalitatea și în această perioadă cu unii suntem în discuții, cu alții suntem chiar în proces pentru recuperarea sumelor pe care nu pot să le justifice conform prevederilor legale, am pregătit pentru acest an o serie de evenimente culturale, poate cel mai important este vara culturală care se desfășoară în această perioadă în Piața Sfântul Ioan, urmând ca anul viitor să facem o analiză a posibilității ca municipalitatea să reia finanțarea și altor organizații culturale”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
În acest an, Timișoara are alocați pentru finanțarea proiectelor culturale peste 16 milioane de lei. Clujul are aproape 9 milioane de lei pentru cultură, sport și ONG-uri.
Citește și: Bartolomeu, primul cartier în care se reiau procedurile de atribuire a locurilor de parcare de reședință