Statistică. Rata abandonului universitar de la UnitBv
21% la programele de licență și 17% la programele de masterat. Acestea reprezintă mediile pentru rata abandonului universitar de la UnitBv, după primul an de facultate, așa cum arată statistică oferită de conducerea instituției de învățământ superior.

Articol de Adina Chirvasă, 09 Mai 2025, 12:30
Totuși, rectorul Universității Transilvania, Ioan Vasile Abrudan, subliniază că în ceea ce este definit drept abandon se regăsesc mai multe situații: „Practic, nu este strict abandonul. Sunt toate pierderile pe care noi le avem, din diverse motive. Fie abandonarea voluntară a studentului, pentru că el își dă seama că nu e specializarea pe care și-a dorit-o sau nu face ceea ce se aștepta să facă în facultate. Sunt de asemenea exmatriculările, pentru cei care nu au rezultatele pe care noi le solicităm, ca rezultate minime pentru a trece dintr-un an în altul. De asemenea, sunt plecările din diverse motive din universitate, fie în străinătate, fie în țară, fie pentru că și-au găsit un loc de muncă și preferă să întrerupă facultatea”.
Totuși sunt diferențe semnificative între domenii. De exemplu, la științe biologice și biomedicale, rata abandonului din primul an este de 6%. La științe umaniste și arte, procentul este de peste 31%. Acestea sunt cifre pentru programe de licență. La master, cea mai mare rată de abandon în primul an este pentru științele inginerești – peste 21%, în vreme ce procentul cel mai scăzut îl înregistrează tot științele biologice și biomedicale – 9%. Dacă vorbim de numărul celor care încheie studiile cu diplomă, la științe biologice și biomedicale, absolvă peste 90% dintre candidații înscriși la programul de licență. La științe umaniste și arte, rata de absolvire este de 34%. Adică din totalul celor înscriși în anul I ajung să-și ia diploma de licență 30 de candidați din 100.
„O variație foarte mare, în funcție de domeniu. Aceasta reflectă de fapt și orientarea în carieră pe care acești tineri au avut-o în preuniversitar, deci în liceu, mulți realizând atunci când urmează o facultate că nu este ceea ce și-au dorit sau că este mai greu decât și-au imaginat și atunci nu finalizează studiile în numărul de ani alocați acelei specializări”, a adăugat rectorul UnitBv, Ioan Vasile Abrudan.
Universitatea Transilvania are în total 18 facultăți, la care sunt înmatriculați în toți anii de studiu, peste 21.000 de studenți. Dintre aceștia, peste 17.000 sunt la ciclul de licență, iar 3.500 sunt masteranzi. De asemenea, 548 sunt studenți la doctorat, iar 633 sunt medici rezidenți ai UNITBV.
Citește și: Elevi din România, Polonia și Turcia, într-un proiect Erasmus+https://www.radiobrasovfm.ro/stiri-din-brasov/elevi-din-romania-polonia-si-turcia-intr-un-proiect-erasmus-id207154.html