Studenții UNITBV creează un asistent virtual care să-i ajute pe liceeni să aleagă mai bine specializarea de facultate
Articol de Adina Chirvasă, 13 Mai 2025, 17:13
O aplicație de tip ChatGPT care să-i ajute pe tineri să aleagă mai ușor între specializările de la Facultatea de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor Brașov.
Este proiectul gândit de un grup de studenți masteranzi de la facultatea amintită, care au colaborat cu studenți de la Facultatea de Sociologie și au creat – deocamdată doar la nivel de proiect – UnitBV Chat.
Căpitanul echipei, Teodor Ionuț Matei:
La baza aplicației stă un model de tip LLM care are nevoie de date, de perechi de tip întrebare-răspuns, pe care le-am colectat făcând un studiu cu studenții de la Sociologie. Ei au adunat o listă de 30 de întrebări relevante și răspunsurile aferente, momentan pentru specializările automatică, robotică și tehnologia informației. În mare parte am observat că e destul de greu să organizăm evenimente în care studenți ai facultății să se ducă să promoveze în diferite zone ale țării facultatea. Dacă punem la dispoziție o aplicație care să poată fi accesată de orice elev online, pur și simplu, în care ei să-și spună pasiunile, ce așteptări au de la o facultate și, eventual, ce competențe au, să li se poată face o recomandare. E mai mult o conversație în care ei schimbă întrebări și răspunsuri cu acest chat.
Prima testare studenții o vor face chiar la admiterea de la UnitBV din această vară.
În funcție de feedback-ul primit, au în plan să extindă aplicația pentru toate specializările și facultățile Universității. Este doar unul dintre cele 400 de proiecte care au fost prezentate marți la Absolvenți în fața companiilor – AFCO, ediția 2025. Un eveniment care de 13 ani îi pune față în față pe angajatori cu tinerii studenți. Unii tineri absolvenți de la Universitatea Transilvania sunt acum reprezentanți ai unor companii din județ, așa cum este Andreea Gobej:
Pot să spun că este foarte important un eveniment de genul acesta, AFCO.Chiar și anul trecut și acum 2 ani am participat la acest eveniment, fie cu lucrarea sau cu compania. Am văzut foarte mulți studenți care au fost interesati de posturi, în prealabil ne-au lăsat și CV-uri și i-am chemat la interviu. Adică este foarte important ca studenții să aibă un eveniment de genul aceasta pentru a vedea care sunt posturile. Câteodată nu este de ajuns să le publici doar pe site-ul de cariere sau pe LinkedIn.
De-a lungul anilor, potrivit reprezentanților UNITBv, aproximativ 20% dintre tinerii participanți la AFCO au devenit ulterior angajați ai firmelor prezente la eveniment.
Prorector cu studenții și legătura cu mediul economic și socio-cultural, prof.dr.ing. Daniel Munteanu:
De fiecare dată noi am încercat să folosim acest eveniment și să le explicăm asta și studenților în scopul de a se face o prezentare din partea Universității către firme, dar o altfel de prezentare. În ce sens? În sensul în care în acest cadru, cei care vin aici se prezintă prin munca lor, prin proiectele lor, prin ceea ce fac. Nu este un simplu interviu de angajare sau, nu știu, un simplu CV pe care îl depui la o firmă, ci te prezinți prin munca ta. Și sunt proiecte de la toate ciclurile de învățământ, discut aici de licență, de masterat și chiar de doctorat.
În acest an, pe lângă premiile pentru mai bune lucrări prezentate, vor fi distinși și doi profesori, unul de la Sociologie, unul de la Litere. La finalul evenimentului, pe scena din Aula „Sergiu T. Chiriacescu” vor urca Magna Voces și Orchestra de Cameră a Universității Transilvania din Brașov.
Echipa UNITBV Chat: asistent virtual pentru consiliere educațională și profesională
Teodor Ionuț Matei
Cosmin Baltag
Elena Laura Popa
Roxana-Georgiana Mihalcea
Vlad-Gabriel Asaoanu
Coordonatori: Simona Coman, Florin Nechita
Facultatea: Inginerie electrică și știința calculatoarelor