Universitatea Transilvania din Brașov are monopost electric
Kart-urile studenților au fost prezentate oficial, miercuri seară, înainte de a intra în sezonul competițional.
Articol de Adina Chirvasă, 24 Iulie 2025, 15:06
Universitatea Transilvania din Brașov are monopost electric. Este primul realizat de echipa de curse „BlueStreamline”. Are și monopost cu propulsie termică, pentru că anul acesta, studenții au făcut nu unul, ci două monoposturi.
Kart-urile studenților au fost prezentate oficial, miercuri seară, înainte de a intra în sezonul competițional, și realizarea lor a însemnat, de fapt, o provocare. Mai ales cel electric.
„Noi suntem la începuturile noastre în ceea ce privește vehiculul electric, și ei, și eu, și m-a adus anul ăsta undeva în 2009, când am început noi prima mașină. M-am simțit ca în situația aia când nu știam în ce parte să apucă; făceam greșeli mari, bineînțeles, apăreau tensiuni, apăreau neliniști, dar le-am depășit. Am surprins întreaga Europă - pentru că să știți că suntem o echipă notorie pentru combustiile noastre în Europa - și toată lumea a rămas surprinsă că noi lansăm și o mașină electrică, pentru că în general, conversia se face de la echipa de combustie la echipă electrică, nimeni nu merge în paralel cu ele; și eu am spus că nu o să renunț la asta pentru că suntem capabili. Și încet, încet, ne dorim să creștem și această divizie electrică la nivelul la care a ajuns combustia”, a spus profesorul coordonator al echipei, Mihai Comșiț.
Echipa Blue Stream Line a început în toamnă cu 260 de studenți, dar au finalizat proiectul 33 de tineri.
Cosmin Chindea, în prezent masterand, este team lider al echipei de combustie și este al patrulea an în care își pune la bătaie cunoștințele pentru BlueStreamLine.
„Față de primele monoposturi, ca în orice competiție, avem un set de reguli pe care trebuie să-l respectăm și sunt mici schimbări de la an la an, sau de la o generație la generație, se aduc îmbunătățiri în diferite domenii. Aici, trebuie să îi laud pe colegii mei care și anul acesta au făcut o treabă excelentă în partea de proiectare și partea de manufacturare a monopostului și am văzut un salt al performanței major și față de monoposturile mai recente, de exemplu, cel de anul trecut sau cel de acum doi ani, unde avem un salt în performanță ceva de genul 20-30% a cuplului pe motor; și pe partea de timp pe pistă - lap time - avem o îmbunătățire de 1,5 secunde față de recordul nostru precedent”, a explicat Cosmin Chindea.
Monoposturile au fost realizate cu sprijinul partenerilor, dar și al conducerii Universității, care promite că va aloca în continuare fonduri pentru astfel de proiecte. Cu atât mai mult cu cât tinerii demonstrează că pot continua tradiția industrială a Brașovului, susține rectorul Universității Transilvania, prof.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan:
„Prin aceasta, Universitatea și Brașovul arată că tradiția în ceea ce privește industria la Brașov continuă. Dacă o echipă de studenți coordonați de un profesor, cu sprijinul partenerilor noștri și cu sprijinul universității, au reușit într-un an să proiecteze, să construiască o mașină electrică cu care participă la competiții, Brașovul, într-adevăr, își dovedește capacitatea în acest domeniu industrial. Și răspunsul meu pentru toți cei care au nostalgia vremurilor trecute și a industriei pe care Brașovul o are este acela că da, continuăm această tradiție și studenții noștri arată pe deplin că sunt capabili și că Brașovul este printre primele locuri în România în ce privește capacitatea de proiectare și de construcție industrială”.
Pentru BlueStream Line, sezonul competițional începe de săptămâna viitoare, fiind programate participări la competiții în Spania, Croația, România și Italia.
Echipa va participa la următoarele competiții:
- Formula Student Spania pe Circuit de Catalunya , Barcelona
- Firmula Student Croația, pe circuitul Rimac Test Track, Micevec
- Formula Student Romania , SpeedPark, Bacău
- Formula Student Italia, Circuit Ricardo Paletti, Varano de Meleagari.
În anii anteriori, tinerii s-au întros cu mai multe premii.